ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο εκλογικός νόμος φέρνει πιο… κοντά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

 

Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, στην ομιλία του για τον εκλογικό νόμο απευθύνθηκε προς τους αρχηγούς αυτών των κομμάτων λέγοντας ότι «η απλή αναλογική θα είναι η θρυαλλίδα για την προγραμματική επανάκαμψη των δυνάμεων της αριστεράς, καθώς και όλων των δημοκρατικών, και προοδευτικών δυνάμεων».

Αναφερόμενος, ακόμα, στις επόμενες εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφού προέβλεψε ότι θα γίνουν πρόωρα, τόνισε πως «όποτε και αν αποφασίσετε να γίνουν, θα γίνουν με το δίκαιο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Και θα βγάλουν νέους συσχετισμούς δύναμης. Και να μην είστε καθόλου σίγουροι ότι από αυτούς τους συσχετισμούς δε θα προκύψει κυβερνητική λύση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η λύση δε θα εμπεριέχει τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πέσει οι τόνοι αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, γεγονός που τουλάχιστον στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημιουργεί προσδοκίες για εξομάλυνση των σχέσεων.

Όπως υποστηρίζουν στελέχη της Κουμουνδούρου προφανώς δεν θα εξαλειφτούν ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα και τα αγκάθια που υπήρχαν ανάμεσα στα δύο κόμματα, όμως είναι σημαντικό να γίνει μία αρχή. Και ο εκλογικός νόμος ήταν η καλύτερη ευκαιρία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας, ακόμα, στο επιχείρημα περί ακυβερνησίας με την απλή αναλογική – επιχείρημα που βάζει η κυβέρνηση- έκανε λόγο για έλλειμμα αξιοπιστίας της ΝΔ, ενώ αναφέρθηκε και σε μία αντισυνταγματική ρύθμιση «η οποία υπονομεύει τη δυνατότητα ελεύθερου σχηματισμού πολιτικών συνεργασιών με τη μορφή προεκλογικών συνασπισμών, αφού στην πράξη αποκλείεται πολιτικούς συνασπισμούς από την πρόσβαση στο bonus.

Με την εμμονή σας για την κατάργηση της απλής αναλογικής με το επιχείρημά μάλιστα της αδυναμίας συγκλίσεων, αποκαλύπτεται και την αμηχανία σας. Αμηχανία για την έλλειψη πολιτικού χώρου προς τον οποίο θα μπορούσατε να συγκλίνετε. Πέραν των ακροδεξιών μορφωμάτων». newsit.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ