ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ο Θανάσης Στάμος για το Πατριαρχικό Κέντρο: Ο Δήμαρχος Ρόδου το έχει πάρει προσωπικά για να βρεθεί λύση

Για το θέμα μίλησε στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, ο αντιδήμαρχος Αθανάσιος Στάμος.
«Η πορεία της αξιοποίησης ξεκινάει πριν πολλά χρόνια (η λεγόμενη Νομαρχιακή Έπαυλη) επί Μητροπολίτη Αποστόλου. Ο τότε νομάρχης παραχώρησε την έπαυλη με σκοπό να αξιοποιηθεί και να συμβάλει τα μέγιστα στην προβολή της Ρόδου και στην ανάδειξη του θρησκευτικού της ρόλου αφού σχεδιάστηκε για να γίνονται διορθόδοξες συναντήσεις, συνέδρια, εκδηλώσεις ενώ έχει προβλεφθεί και ο ναός για να στεγάσει τον Πολιούχο Πόλεως Ρόδου, Άγιο Κωνσταντίνο τον Υδραίο. Η τότε κυβέρνηση είχε δώσει κονδύλια για την ανακαίνισή του ενώ τα σχέδια είχαν γίνει από τον συμπολίτη μας κ. Κουκή. Είχε οριστεί και μια ειδική επιτροπή από το Οικουμενικό Πατριαρχείο (ο τότε δημοσιογράφος Γιώργος Διαμαντίδης, ο Βασίλης Καμπουράκης, ο Γιάννης Χαρίτος από νομικής πλευράς και άλλες προσωπικότητες που συνέβαλαν στην ανακαίνιση του κτηρίου το οποίο και εξοπλίστηκε με επίπλωση, σκεύη κ.λπ.

 

Η τότε Νομαρχιακή Έπαυλη είχε παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ωστόσο μια ομάδα από περίοικους, προσέφυγαν στην δικαιοσύνη και ξεκαθάρισαν πως δεν υπήρχε περίπτωση να σταματήσουν την διαμάχη προκειμένου να μην λειτουργήσει ποτέ το Πατριαρχικό Κέντρο. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς άλλαξε, αφού ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης, το παραχώρησε στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου αλλά οι νομικές εκκρεμότητες δεν άφηναν περιθώριο για άλλες κινήσεις. Σήμερα, με τη νέα δημοτική αρχή, οι προσπάθειες συνεχίζονται. Ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Καμπουράκης, από την αρχή αναλήψεως των καθηκόντων του, παρακολουθεί το θέμα και είναι αποφασισμένος να δώσει λύση. Δυστυχώς, ο χρόνος της σύμβασης έληξε και φτάσαμε εδώ».
Ο αντιδήμαρχος δεν κρύβει την έντονη δυσαρέσκειά του για τις δυσμενείς εξελίξεις με το Πατριαρχικό Κέντρο και μάλιστα δηλώνει ότι ίσως θα υπάρξουν και άλλες καθυστερήσεις:
«Πέρασαν τόσα χρόνια και με συνεχείς ενστάσεις, παρήλθε ο συμβατικός χρόνος που είχε δοθεί για να λειτουργήσει το Κέντρο. Συνέπεια όλων των μεθοδεύσεων ήταν να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο. Ο Δήμαρχος ενδιαφέρθηκε προσωπικά και παρενέβη. Το ζήτημα το κινεί και το παρακολουθεί και η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Κύριλλο κι εμείς το παρακολουθούμε για να δούμε ποια λύση μπορεί να βρεθεί. Θα εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα, έστω και αν χρειαστεί να παραχωρηθεί ακόμη και με την πληρωμή τιμήματος. Είναι ένα αίτημα που το υποστηρίζουν όλοι οι Ροδίτες –πλην συγκεκριμένων συμφερόντων που το ‘τορπιλίζουν’ συστηματικά».
Το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ επανέφερε το ζήτημα στην επικαιρότητα με αφιερώματα επανειλημμένα και κρίνεται πλέον αναγκαίο να βρεθούν λύσεις.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ