ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Στάμος Αθανάσιος : Προχωράμε για το καλό της Ρόδου και θα μας κρίνει ο λαός- Ο Δήμαρχος επιδιώκει το καλό του τόπου και τη συναίνεση.

 

«Καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από τη δημοτική αρχή. Έγινε αγώνας για τις παραλίες  για  τις συντηρήσεις των σχολείων.  Προχωράμε για το καλό της Ρόδου. Θα μας κρίνει ο λαός. Εμείς διαβεβαιώνουμε ότι προσπαθούμε ώστε η εικόνα του νησιού να αλλάξει πολύ γρήγορα»

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο Βήμα της Δωδεκανήσου ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Στάμου.

Με αφορμή το θέμα που ανέκυψε με τις παραλίες ο κ. Στάμου τόνισε πως η δημοτική αρχή τελεί σε αναμονή για την παραχώρηση τους από το  υπουργείο Οικονομικών και την ΠΝΠ που θα καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας τους.

«Ας πάρουν και οι πολίτες  μέτρα και τις αποστάσεις που πρέπει . Να βοηθήσουμε όλοι,   τον εαυτό μας και τον τόπο μας. Από εμάς εξαρτάται να είναι καθαρή η Ρόδος και να μπορεί με ασφάλεια να δεχθεί τουρισμό, Η φετινή περίοδος είναι ο προθάλαμος για την μετέπειτα πορεία  την  τουριστική προβολή και αξιοποίηση της Ρόδου», τόνισε.

Ο κ. Στάμου αναφέρθηκε επίσης στην λειτουργία των εκκλησιών με αφορμή τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ως προς την συμμετοχή των πιστών.

«Δεν   μπορούμε να έχουμε αστυνομία στους ναούς. Ούτε και η εκκλησία μπορεί να κάνει  τον αστυνόμο. Πρέπει να υπάρξει  σύνεση και προσοχή  από τον κόσμο», ανέφερε.

Η συνέντευξή του  κ. Αθανάσιου Στάμου αναλυτικά:

Έχει δημιουργηθεί θέμα με τη καθυστέρηση που παρατηρείται σε ότι αφορά την παραχώρηση των παραλιών από το υπουργείο Οικονομικών στο Δήμο Ρόδου. Που  βρίσκεται η υπόθεση αυτή;

Έχουν γίνει ενέργειες προ καιρού. Με εντολή του δημάρχου είχα μεταβεί στην  Αθήνα και συναντήθηκα με τον υπουργό Οικονομικών και υπηρεσιακούς παράγοντες. Μας  διαβεβαίωσαν πως είναι θέμα ημερών να εκδοθεί η υπουργική απόφαση. Μετά προέκυψε η πανδημία που έθεσε εκτός λειτουργίας τις επιχειρήσεις.  Ακόμη και χθες κάναμε παρέμβαση. Οι πληροφορίες μας δείχνουν πως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι για κύρωση στη Βουλή.

Γιατί όμως τόση καθυστέρηση;

Ίσως γιατί εμπλέκονται τρία υπουργία. Ακόμη και το υπουργείο Υγείας εμπλέκεται στο θέμα.  ¨Όλα αυτά θα μπουν σε μια σειρά για την παραχώρηση των παραλιών στο Δήμο για να έχουμε μια ενιαία εφαρμογή σε όλη το μήκος και το πλάτος της Ρόδου.

Έχει εκπονηθεί σχέδιο από  το Δήμο Ρόδου για τον τρόπο λειτουργίας των παραλιών ;

Εμείς είμαστε έτοιμοι. Και οι αρμόδιες  υπηρεσίες . Έχουν καθοριστεί οι θέσεις στις ακτές για τους επιχειρηματίες που θα δραστηριοποιηθούν εκεί. Σε συνεδρίαση με το Λιμεναρχείο έχουν καταγραφεί και οι πιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού. Ως δήμος ενεργήσαμε και  προγραμματίσαμε όσα έπρεπε πολύ έγκαιρα. Η όλη καθυστέρηση  δεν οφείλεται στο  Δήμο. Ο δήμος Ρόδου είναι έτοιμος να υλοποιήσει την απόφαση μόλις έρθει.

Ποιες είναι οι ποιο πολυσύχναστες παραλίες;

Μιλάμε για το πέταλο που ξεκινάει από το ΕΛΛΗ και καταλήγει  μέχρι τις  Κάτω Πέτρες , το Ζέφυρος,  το  Sunwing, για την Ιξιά τη Λίνδο, το Φαληράκι .

Για αυτές τις παραλίες περιμένετε τα πρωτόκολλα;

Για όλες τις παραλίες περιμένουμε . Ακόμη και για τις πιο απομακρυσμένες. Είχαν παραχωρηθεί για δύο χρόνια. Εμείς ξεκινήσαμε γρήγορα  τις διαδικασίες. Προέκυψε όμως η  πανδημία και μας καθυστέρησε. Η  Κτηματική  Υπηρεσία  του Δημοσίου αναφέρει πως ο παραλίες, δεν θα πρέπει να λειτουργούν. Εάν η ΠΝΠ  κυρωθεί σε δέκα  ημέρες εμείς είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση και να ανοίξουμε τις ακτές.

Ωστόσο η θερμοκρασία ανεβαίνει. Τι θα γίνει αν ο κόσμος πάει στις παραλίες;

Ο κόσμος ήδη είναι στις παραλίες.  Τις τελευταίες ημέρες η παραλία στο ξενοδοχείο των Ρόδων ήταν γεμάτη κόσμο.Πρέπει να υπάρξει σύνεση και λογική. Να καταλάβουν άπαντες πως ο κορονοϊός δεν είναι κάτι που  ήρθε και θα φύγει αμέσως. Αν δεν προσέξουμε ο Θεός να μας βοηθήσει.  Από εκεί και πέρα ο σώζων εαυτό σωθήτω. Ας πάρουν και οι πολίτες  μέτρα και τις αποστάσεις που πρέπει . Να βοηθήσουμε όλοι,   τον εαυτό μας και τον τόπο μας. Από εμάς εξαρτάται να είναι καθαρή η Ρόδος και να μπορεί με ασφάλεια να δεχθεί τουρισμό, Η φετινή περίοδος είναι ο προθάλαμος για την μετέπειτα πορεία  την  τουριστική προβολή και αξιοποίηση της Ρόδου.

Μέτρα έχουν όμως τεθεί σε ισχύ και για τις εκκλησίες;

Σε λίγες ημέρες ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Ρόδου θα καλέσει τους ιερείς για τους δώσει κατευθυντήριες γραμμές. Το βέβαιο είναι πως υπάρχει νομοθετική ρύθμιση  που αναφέρει ότι  μέγιστος αριθμός πιστών σε ένα ναό θα είναι τα πενήντα άτομα. Και ο ιερός Ναός του Ευαγγελισμού που είναι 1.000 τμ θα  μπορεί να δεχθεί μέχρι 50 άτομα.   Δεν   μπορούμε να έχουμε αστυνομία στους ναούς. Ούτε και η εκκλησία μπορεί να κάνει  τον αστυνόμο. Πρέπει να υπάρξει  σύνεση και προσοχή  από τον κόσμο .

Τι θα γίνει όμως με τους πιστούς που θα μένουν εκτός ναών και δεν μπορούν να προσκυνήσουν τους ιερές εικόνες και να λάβουν τη θεία κοινωνία;

Δεν απαγορεύεται  να λάβουν τη Θεία Κοινωνία. Αν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας  και η σειρά αυτό είναι εφικτό.

Πόσο έτοιμος είναι ο δήμος Ρόδου για το άνοιγμα των υπολοίπων τάξεων του Λυκείου και όλων του Γυμνασίου;

Ο Δήμος είναι έτοιμος. Κάνουμε απολυμάνσεις και έχουμε διαθέσει και τις καθαρίστριες σε συνεργασία με την  πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες σχολικές επιτροπές στα σχολεία. Με το που θα ανοίξουν τα σχολεία είμαστε έτοιμοι.

Ποιο το σχόλιο σας  για την αντίδραση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στην συνάντηση που προγραμματίστηκε από το Δήμο Ρόδου την περασμένη εβδομάδα ;

Ο καθένας να αναλάβει  τις ευθύνες του. Σε αυτό τον τόπο όλοι  κρινόμαστε για τα έργα και τις πράξεις μας .  Και για αυτά που λέμε και για αυτά που κάνουμε. Δεν ξέρω τους λόγους  που έχουν αντιδράσει με αυτό  τον τρόπο. Ο Δήμαρχος ζητά το καλό της Ρόδου και τη συναίνεση.

Πως κρίνετε τη μέχρι τώρα πορεία της δημοτικής αρχής;

Καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από τη δημοτική αρχή. Έγινε αγώνας για τις παραλίες  για  τις συντηρήσεις των σχολείων.  Προχωράμε για το καλό της Ρόδου. Θα μας κρίνει ο λαός. Εμείς διαβεβαιώνουμε ότι προσπαθούμε ώστε η εικόνα του νησιού να αλλάξει πολύ γρήγορα.

 

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ