ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Συνταγματικός ο εκκλησιασμός και η πρωινή προσευχή σε δημοτικά – νηπιαγωγεία

 

“Πράσινο φως” έδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στον εκκλησιασμό και την πρωινή προσευχή των μαθητών των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, το ΣτΕ έβγαλε “κόκκινη κάρτα” στη μη δυνατότητα απαλλαγής από την αυτήν τη διαδικασία μαθητών για λόγους θρησκευτικής συνείδησης.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε, σε συνέχεια και παλιότερων αποφάσεων της, πως συνταγματικά και νόμιμα προβλέπεται ο εκκλησιασμός και η πρωινή προσευχή. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει γονείς, οι οποίοι ζητούσαν την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος 79/2017 που αφορά την «οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων».

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Αθανάσιος Ράντος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Παρασκευή Μπραίμη) με την υπ΄ αρθμ. 942/2020 απόφασή της, έκρινε ότι “η προσευχή και ο εκκλησιασμός στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας συνιστούν, όπως και η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών, αναγκαία μέσα, με τα οποία υπηρετείται ο συνταγματικός σκοπός της αναπτύξεως της θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων κατ’ άρθρο 16 παράγραφος 2 του Συντάγματος”.

Το ΣτΕ σημειώνει ότι η πρωινή προσευχή και ο εκκλησιασμός απευθύνονται αποκλειστικά στους μαθητές που ασπάζονται το Ορθόδοξο Χριστιανικό δόγμα και όχι στους ετερόδοξους, αλλόθρησκους ή άθεους μαθητές.

Σύμφωνα με το ΣτΕ οι ετερόδοξοι, αλλόθρησκοι ή άθεοι μαθητές “απολαμβάνουν το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία κατοχυρώνεται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 του Συντάγματος, έχουν ευθέως βάσει της συνταγματικής αυτής διατάξεως δικαίωμα απαλλαγής από την προσευχή και τον εκκλησιασμό, χωρίς καμία δυσμενή συνέπεια, εφόσον οι γονείς τους υποβάλουν δήλωση ότι δεν επιθυμούν, για λόγους θρησκευτικής συνείδησης, να συμμετέχουν τα τέκνα τους στην προσευχή και τον εκκλησιασμό”.

Με αυτό το σκεπτικό το ΣτΕ έκρινε πως κατά παράβαση του άρθρου 13 παράγραφος 1 του Συντάγματος και των άρθρων 9 της ΕΣΔΑ και 2 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ δεν προβλέπεται η δυνατότητα απαλλαγής από τον εκκλησιασμό μαθητών νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων για λόγους θρησκευτικής συνείδησης, κατόπιν σχετικής δήλωσης των γονέων τους.

Σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ «κατά παράβαση των ίδιων διατάξεων, προβλέπεται η δυνατότητα απαλλαγής από την πρωινή προσευχή μόνο των μαθητών άλλου δόγματος και όχι και άλλων μαθητών (άλλου θρησκεύματος, άθεων, αγνωστικιστών) που έχουν λόγους θρησκευτικής συνείδησης για απαλλαγή». Λόγω αυτού, η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωση μερικά το προσβαλλόμενο Προεδρικό Διάταγμα.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ