ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Σούδα Μητσοτάκης και Πομπέο: Ερχονται ανακοινώσεις για νέα αμυντική συμφωνία

Στην ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας, έφτασε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κάτω από μέτρα υψίστης ασφαλείας, ο Μάικ Πομπέο έφτασε στην αμερικανική βάση από όπου οι πομπές ξεκίνησαν για τη στρατιωτική βάση στο Μαράθι.

 

Στις 11.20 θα γίνει η διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης, όπου εκτός από τον Πρωθυπουργό θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή. Από την πλευρά των ΗΠΑ θα συμμετάσχουν ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ και δυο σύμβουλοι του κ. Πομπέο.

Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που σχετίζεται με τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και εκφράζει τη βούληση της ελληνικής πλευράς να ενισχύσει την αποτρεπτική δύναμη της χώρας μας.

 

Ο κ. Πομπέο, πάντως, αναμένεται να προαναγγείλει την πρόθεση της Αμερικής να ενισχύσει την παρουσία της στη βάση, η οποία έχει πλέον ξεχωριστή θέση στους νατοϊκούς και αμερικανικούς σχεδιασμούς, με πηγή της ελληνικής διπλωματίας να τη χαρακτηρίζει ως «διαμάντι του στέμματος» για τους Αμερικανούς.

Κατά πληροφορίες, δρομολογείται ήδη η επέκταση των υποδομών της βάσης, ενώ ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προανήγγειλε, επί της ουσίας, χθες την πρόθεση της Ελλάδας να επεκταθεί η Σούδα δια της δημιουργίας ενός νέου ναυστάθμου, μιλώντας για «ειλημμένη απόφαση».

Επί της ουσίας, η επέκταση των υποδομών της βάσης θα δώσει τη δυνατότητα για ελλιμενισμό και προσγείωση ακόμα περισσότερων «συμμαχικών» δυνάμεων τα επόμενα χρόνια, ενώ είναι σαφές ότι η ενίσχυση του ρόλου της Σούδας είναι και ένα έμμεσο μήνυμα στην Τουρκία για τις εναλλακτικές που υπάρχουν, έστω και αν δεν τίθεται σε αυτή τη φάση ζήτημα για αποδυνάμωση της αμερικανικής παρουσίας στο Ιντσιρλίκ.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ