ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Συνάντηση εργασίας κ. Γιάννη Φλεβάρη με το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Συναφών Επαγγελμάτων Ρόδου

 

Ο τουρισμός και οι εργαζόμενοι στο σύνολο των δραστηριοτήτων που τον αφορούν βρίσκεται στο επίκεντρο της οικονομίας του Νοτίου Αιγαίου και γενικότερα της Ελληνικής οικονομίας.

 

Η πρωτόγνωρη κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η διεθνής κοινότητα από την πανδημία που επεκτάθηκε παντού πλήττει οριζόντια όλους τους τομείς και οι συνέπειές του στον τουρισμό και τους εργαζομένους του κλάδου είναι ιδιαίτερα δύσκολες και επώδυνες.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας κ. Γιάννης Φλεβάρης κάλεσε σε συνάντηση εργασίας τον Πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Συναφών Επαγγελμάτων Ρόδου κ. Θανάση Σταμούλη. Τέθηκαν σε διαβούλευση οι θέσεις, οι προτάσεις του Σωματείου και ενέργειες που θα ακολουθήσουν. Ο κ. Σταμούλης ευχαρίστησε εκ μέρους του σωματείου και των εργαζομένων, την Περιφέρεια, τον Περιφερειάρχη και τον κ. Φλεβάρη για την πρωτοβουλία αυτή και αναφέρθηκε διεξοδικά σε σειρά από σοβαρά ζητήματα.

Απασχολεί σοβαρά την διοίκηση του Σωματείου το γεγονός ότι η κρίση της δημόσιας υγεία λόγω του Covid-19 συνοδεύεται από μια αντίστοιχη πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση και στενότητα για τον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των συναφών επαγγελμάτων. Ο κ. Σταμούλης τόνισε ότι υπάρχει αγωνία στους συναδέλφους και στις οικογένειές τους για τα βασικά ζητήματα διαβίωσης. Προέχει βέβαια η δημόσια υγεία και βασική θέση του Σωματείου είναι ότι ακολουθούμε όλοι τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για να περιοριστεί η διάδοση της νόσου, σε θετική και δυναμική συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Από αυτό ξεκινάμε. Συνακόλουθα θέτουμε ως ξενοδοχοϋπάλληλοι ως κύριο αίτημα του κλάδου την εξόφληση των οφειλών που υπάρχουν σε ορισμένους εργαζομένους από την περσινή περίοδο καθώς τώρα οι συνάδελφοί μας έχουν μεγάλη ανάγκη τα δεδουλευμένα τους. Πρέπει με κάποιον τρόπο και αυτοί να αυτοσυντηρηθούν και σε κάθε περίπτωση αποτελεί βασικό εργατικό και εργασιακό τους δικαίωμα. Διευκρινίζουμε ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι μεγάλος καθώς η πλειοψηφία έχει εξοφληθεί πλήρως όμως σε όσες περιπτώσεις υπάρχουν οφειλές της τουριστικής περιόδου 2019 παρακαλούμε να εξοφληθούν άμεσα από τους επιχειρηματίες γιατί το θέμα είναι ζωτικής σημασίας.

Στη συνέχεια ο κ. Σταμούλης ανέπτυξε στον Αντιπεριφερειάρχη τις θέσεις του σωματείου για την επέκταση της υπάρχουσας συλλογικής σύμβασης μέχρι και τον

Αύγουστο 2020. Στον Δήμο της Ρόδου που είναι από τους πλέον τουριστικούς Δήμους της Ελλάδας και στις ξενοδοχειακές μονάδες και εν γένει τουριστικές επιχειρήσεις της Ρόδου εργάζεται υπό κανονικές συνθήκες τεράστιος αριθμός εργαζομένων που ξεπερνά μαζί με τους εργαζόμενους στα επισιτιστικά επαγγέλματα τους 30000 απασχολούμενους. Το ίδιο αναλογικά ισχύει για ολόκληρη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ειδικότερα, θέση του σωματείου είναι η υπογραφή της σύμβασης για την ομαλή λειτουργία όλων των ξενοδοχείων. Πριν την κρίση της δημόσιας υγείας και την πανδημία του νέου κορωνοϊού βρισκόμασταν πολύ κοντά στην υπογραφή μιας νέας συλλογικής σύμβασης. Μας είχε προταθεί κατά την φάση των συζητήσεων από την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και μια αύξηση της τάξεως 5 με 6%. Ατυχώς πριν την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων προέκυψαν όλα όσα γνωρίζουμε για την έξαρση της πανδημίας και τις ακυρώσεις κρατήσεων που οδήγησαν ουσιαστικά στο πάγωμα της συνολικής τουριστικής δραστηριότητας.

Ήρθαν κυριολεκτικά τα «πάνω κάτω» στον τουρισμό, στην οικονομία και γενικά στην κοινωνική ζωή για να καταδειχθεί όσον αφορά τον κλάδο μας πόσο δύσκολος είναι ο τομέας της τουριστικής βιομηχανίας και των εργαζομένων σε αυτήν. Πρέπει βέβαια να αναμένουμε εκ των πραγμάτων την διαμόρφωση της κατάστασης και την εξάλειψη της νόσου που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα επιστρέψει την επανεκκίνηση του Ελληνικού και παγκόσμιου τουρισμού που σήμερα βρίσκεται κυριολεκτικά σε καραντίνα και το άνοιγμα των ξενοδοχειακών μονάδων και των τουριστικών επιχειρήσεων.

Γνωρίζουμε ότι η οικονομία της χώρας και πολύ περισσότερο του Νοτίου Αιγαίου στηρίζεται, στο σύνολό της σχεδόν, στους οικονομικούς πόρους του τουριστικού μας προϊόντος. Έχουμε επίγνωση της τεράστιας ζημιάς που επίσης καταγράφει ο ξενοδοχειακός κλάδος. Μεταφέρουμε στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο και στην Περιφερειακή Αρχή ότι ως κοινωνικοί εταίροι στεκόμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις του τουρισμού που πλήττονται. Το σωματείο θα δείξει κατανόηση με αιτήματα και διεκδικήσεις που δεν θα αποκλίνουν από το μέτρο και την λογική. Αυτό είναι το μήνυμά μας προς τον κ. Περιφερειάρχη και προς τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου ανέφερε στον κ. Φλεβάρη ότι θέλει να ενημερώσει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την τοπική κοινωνία συνολικά, ότι η Διοίκηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα λάβει στο μέτρο των δυνάμεών της και στον βαθμό που της επιτρέπει η οικονομική της ευχέρεια, πρωτοβουλία για τους συναδέλφους του εκείνους που βρίσκονται σε πλήρη οικονομική ανέχεια. Περίμεναν, όπως όλοι, την έναρξη της τουριστικής σεζόν για να εργαστούν και να εισπράξουν τον μισθό τους, αλλά δυστυχώς σήμερα λόγω της κατάστασης βρίσκονται σε διαρκή αγωνία και αβεβαιότητα. Συμβολική θα είναι η κίνηση καθώς αυτό μόνο επιτρέπει η οικονομική δυνατότητα του ταμείου του Σωματείου αλλά θα προσπαθήσουν να

συμπαρασταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα με παροχή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Για τον σκοπό αυτό, ανέφερε ο κ. Σταμούλης, θα έρθουμε σε επαφή με τοπικούς επιχειρηματίες των οποίων την συμβολή θα ζητήσουμε προς ενίσχυση της δικής μας προσπάθειας και οικονομικής δυνατότητας προκειμένου να διαμορφωθεί η έκταση της πρωτοβουλίας μας.

Μάλιστα, συνέχισε λέγοντας ότι δράττεται της ευκαιρίας συνάντησης με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Φλεβάρη και της διαβούλευσης των θεμάτων με την Περιφέρεια να ζητήσει με ανοιχτή πρόσκληση από τους τοπικούς επιχειρηματίες και οικονομικούς παράγοντες που επιθυμούν να υποστηρίξουν το μέτρο αλληλεγγύης προς τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που δοκιμάζονται να απευθυνθούν στον ίδιο προσωπικά ως Πρόεδρο και στο Σωματείο, προκειμένου να διαμορφώσουν «ένα καλάθι» με είδη πρώτης ανάγκης για τους εργαζομένους.

Παράλληλα στρέφουν το βλέμμα προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που γνωρίζουν ότι βρίσκεται στο πλευρό τους για να προωθήσει θεσμικό αίτημα προς την Κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει άμεση λήψη περεταίρω πρακτικών μέτρων οικονομικής ενίσχυσης των συναδέλφων ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων του κλάδου.

Σημαντικότατο μέτρο που θα μπορούσε να διεκδικηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια είναι η πρόταση προς την Κυβέρνηση παράτασης χορήγησης του επιδόματος ανεργίας προς τους ξενοδοχοϋπαλλήλους για τον μήνα Απρίλιο και αν απαιτηθεί και τον Μάιο του έτους 2020.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φλεβάρης υπογράμμισε ότι στην άμεση προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής και του Περιφερειάρχη βρίσκεται η συγκέντρωση των θέσεων, των προβληματισμών και των προτάσεων των κοινωνικών εταίρων και των φορέων για την επικρατούσα κατάσταση και την εξέλιξή της, προκειμένου να υπάρχει γνώση και υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και προώθηση θεμάτων και αιτημάτων προς την Γενική Κυβέρνηση και για τον σκοπό αυτό θα επακολουθήσει σειρά συναντήσεων και πρωτοβουλιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ