ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Θανάσης Στάμος: «Η μεγάλη μου αγάπη ήταν, είναι και θα είναι ο τουρισμός»

Σε όλες τις αρμοδιότητές του που έχει ως αντιδήμαρχος αναφέρεται ο Θανάσης Στάμος. Από την Διεύθυνση Εμπορίου, τη λαϊκή του Αγίου Δημητρίου, το νέο κανονισμό  για τις εμποροπανηγύρεις, για την κατάσταση με τη στέγαση του Κωνσταντίνου Υδραίου μέχρι και την μακροχρόνια και ιστορική σχέση του με τον Τουρισμό και την τουριστική εκπαίδευση.

Ειδική αναφορά όμως κάνει στην συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, στις παρεμβάσεις που έγιναν στη δημοτική ενότητα Πεταλούδων και ιδιαίτερα στην Κρεμαστή με την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων για να δοθούν λύσεις σε διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.

 

-Κύριε Στάμο, είστε αντιδήμαρχος Εμπορίου, Εκκλησιαστικών θεμάτων, σχέσεων με την Εκκλησία, Θρησκευμάτων και Κοιμητηρίων. Μιλήστε μας, κατ’ αρχήν για τις δράσεις στην Διεύθυνση Εμπορίου.

 

Η Δ/νση Εμπορίου του Δήμου Ρόδου επιγραμματικά έχει τις παρακάτω  αρμοδιότητες:

Την αδειοδότηση Παραγωγών και Επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στις Λαϊκές Αγορές, καθώς και των Παραγωγών και Επαγγελματιών που ασκούν Υπαίθριο Πλανόδιο και Στάσιμο Εμπόριο.

Την αδειοδότηση των μικροπωλητών για την συμμετοχή τους σε εμποροπανηγύρεις αλλά και σε συναφείς πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Την αδειοδότηση των υπαίθριων Καλλιτεχνών και Χειροτεχνών.

Την εγγραφή των ανελκυστήρων στο σχετικό μητρώο που τηρεί ο Δήμος Ρόδου.

Την παραλαβή και διαβίβαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου αιτήσεων για την έκδοση ή την ανανέωση αδειών χρήσης νερού για σημεία υδροληψίας, καθώς και για την εκτέλεση νέων έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων.

Την παραχώρηση αδειών εκμετάλλευσης Περιπτέρων

Την έκδοση βεβαιώσεων – αδειών άσκησης επαγγέλματος κομμωτών καθώς και την έκδοση βεβαιώσεων – αδειών άσκησης επαγγέλματος τεχνιτών περιποίησης νυχιών χεριών και ποδιών.

Την προώθηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας Το αντικείμενο αυτό της Διεύθυνσης ξεκίνησε να ασκείται πρόσφατα μετά και τη στελέχωση του αντίστοιχου τμήματος της.

Την διενέργεια ελέγχων στους κοινόχρηστους χώρους και στις εμπορικές δραστηριότητες σε όλο το νησί. Κομμάτι αυτής της αρμοδιότητας είναι η μόνιμη παρουσία κλιμακίου της Διεύθυνσης στις λαϊκές αγορές του Δήμου Ρόδου.

Λόγω της πανδημίας του κορονοιού σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες προβήκαμε σε όλα τα απαραίτητα μέτρα που προέβλεπε ο νόμος  και λειτουργήσαμε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.  Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα μέτρα που λάβαμε απέδωσαν αρκετά ικανοποιητικά.

Τα σχέδιά μας και το όραμα του Δημάρχου Αντώνη Καμπουράκη για τη λαϊκή του Αγίου Δημητρίου είναι να αλλάξει  εντελώς η όψη του χώρου και να μετατραπεί  σε μια σύγχρονη και υψηλών προδιαγραφών δραστηριότητα που θα είναι κόσμημα για το νησί μας.

Επίσης συζητείται το ενδεχόμενο εξεύρεσης και άλλου κατάλληλου χώρου για να δημιουργηθεί και  νέα λαϊκή για  να εξυπηρετεί τις ανάγκες και άλλων περιοχών.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει με τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης την καταγραφή των θεμάτων που πρέπει να επιλυθούν καθώς και των προβλημάτων που προκύπτουν κυρίως όσον αφορά το υπαίθριο εμπόριο , τους μικροπωλητές και τα περίπτερα. Όλα αυτά θα μπουν σε μια σωστή  βάση ώστε η νέα τουριστική περίοδος του2021 να μας βρει βελτιωμένους στα θέματα αυτά. Τέλος  σύντομα θα φέρουμε προς έγκριση  τον νέο κανονισμό  για τις εμποροπανηγύρεις που έχει ολοκληρωθεί από τις  υπηρεσίες της Διεύθυνσης.                                                                                                                                     

-Ποια είναι τα σχέδια της δημοτικής αρχής για την στέγαση του Αγίου Κωνσταντίνου Υδραίου; Θα προχωρήσει το Πανορθόδοξο για να τον στεγάσει, τελικά;

 

Η ερώτηση αυτή είναι «μια πονεμένη ιστορία». Εισαγωγικά είμαι υποχρεωμένος να τονίσω και να διευκρινίσω ότι  η παρούσα δημοτική αρχή δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη γιατί  υπάρχει στασιμότητα και δεν έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει. Αντίθετα, πρωταρχικό μέλημά  του δημάρχου υπήρξε η εκ νέου ανακίνηση του θέματος  ώστε  με τις απαιτούμενες και επιβαλλόμενες ενέργειες επιτέλους να προχωρήσει, γεγονός που  τόσο ο δήμος όσο  οι πολίτες αλλά και η Ιερά Μητρόπολις Ρόδου επιθυμούν να υλοποιηθεί. Για τον σκοπό αυτό εκτός των επαφών  στο αρμόδιο Υπουργείο και υπηρεσίες εγγράφως και τηλεφωνικώς έχουν γίνει και προσωπικές παραστάσεις. Πήραμε διαβεβαιώσεις και αναμένουμε σύντομα οι αποφάσεις που θα ληφθούν να ικανοποιούν το κοινό αίσθημα των Ροδίων και να είναι προς όφελος της πόλης μας. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι  θα υπάρξουν αποφάσεις που θα είναι δεσμευτικές ή απαγορευτικές για το όλο εγχείρημα. Εν αναμονή, λοιπόν, με την ευχή σύντομα να έχουμε θετικά αποτελέσματα και να είστε βέβαιος ότι σε συντομότατο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η ανοικοδόμηση αφού όλη η προεργασία έχει γίνει και η υποδομή υπάρχει.

 

-Πώς εξελίσσεται η διαδικασία με το νέο κανονισμό για τα Κοιμητήρια. Είστε αισιόδοξος;

 

Η διαδικασία αυτή έχει πλέον ολοκληρωθεί μετά από πολλές προσπάθειες, πέρασε ομόφωνα τόσο από την Ποιότητα Ζωής  όσο και από το Δημοτικό Συμβούλιο και βάζει στη σωστή τους βάση θέματα που πρέπει να επιλυθούν  σεβόμενοι τη μνήμη των κοιμηθέντων συμπολιτών μας και την ιερότητα του χώρου. Ο κανονισμός αυτός κυρίως αφορά τα κοιμητήρια της δημοτικής ενότητας πόλεως Ρόδου μπορεί όμως  τα τοπικά συμβούλια να λάβουν σχετικές αποφάσεις τις οποίες θα εισηγηθούν ,ώστε διατάξεις που αναφέρονται να έχουν ανάλογη εφαρμογή και στις κατά τόπους κοινότητες. Στην ολοκλήρωση του κανονισμού αυτού σημαντική ήταν η συμμετοχή της Γενικής Γραμματέας του Δήμου κ. Νικολαΐδου, της προέδρου κ. Μ. Ζιώγου και   των μελών της τοπικής κοινότητας Ρόδου, της προϊσταμένης του κοιμητηρίου κ. Δ. Μπακίρη και, βεβαίως , του νομικού  Σύμβουλου  κ. Θεοδ. Παπαγεωργίου ,καθώς  και τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Καμπούρη για την  ψηφιακή αποτύπωση του χώρου ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη και σαφή εικόνα.

Είμαστε σε συνεχείς συνεννοήσεις με τον Αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών κ. Αθηνόδωρο Κωνσταντίνου, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι μελέτες ώστε να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στα κοιμητήρια  όχι μόνο της Ρόδου αλλά και άλλων κοινοτήτων που χρήζουν παρεμβάσεων.

 

-Πώς βλέπετε την κατάσταση στη δημοτική ενότητα Πεταλούδων και ιδιαίτερα στην Κρεμαστή;

 

Φέτος έγινε μια μεγάλη προσπάθεια για την καθαριότητα  της παραλίας της Κρεμαστής και γενικά σε όλες της παραλίες της  Ρόδου  για την οποία ακούσαμε κολακευτικά σχόλια για το έργο που εκτελέστηκε με επιμέλεια και προσοχή. Στην προσπάθεια αυτή σημαντική ήταν η συμβολή του χωρικού Αντιδημάρχου Τάσου Σπανού για τοποθέτηση των ντους στην παραλία Κρεμαστής, εργασία που σχεδιάστηκε, και ολοκληρώθηκε με δικές του ενέργειες καθώς επίσης και για τις τουαλέτες που κατασκευάστηκαν στο χώρο που πραγματοποιείται η λαϊκή αγορά τις Κυριακές.

Η ειλικρινής και εποικοδομητική συνεργασία  με τον Πρόεδρο  της κοινότητας Μιχάλη Δράκο για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων είναι γεγονός και από κοινού εργαστήκαμε ώστε να ολοκληρωθεί το έργο που μου ανέθεσε ο δήμαρχος, της καταγραφής των παλαιών, εγκαταλελειμμένων και ερειπωμένων σπιτιών που βρίσκονται  στην έξοδο του χωριού και για τα οποία ο κ. Δράκος κατέθεσε ολοκληρωμένη αποτύπωση και μελέτη με κτηματολογικά στοιχεία και δικαιούχους ώστε να έχουμε μία πλήρη και ολοκληρωμένη εικόνα της περιοχής. Συνεννόηση και συνεργασία  επίσης, έχουμε με τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Παραδεισίου  Βασίλη Σταυριανό. Ολοκληρώθηκε η κτηματολογική έρευνα, έχει γίνει αποτύπωση των παλαιών και εγκαταλελειμμένων κτιρίων που ευρίσκονται αριστερά της εισόδου στο Παραδείσι  τα οποία έχουν λεπτομερώς  καταγραφεί, και τα οποία  εγκυμονούν κινδύνους λόγω κατάρρευσης, υπάρχει δε, η σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών για την απαλλοτρίωσή τους.   Τα δυο αυτά σημαντικά έργα σε Κρεμαστή και Παραδείσι προχώρησαν με την συμβολή και βοήθεια του Βασίλη Παπαοικονόμου, προέδρου του λιμενικού ταμείου.

Εκφράζω τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα προχωρήσουν οι παρεμβάσεις στους δύο αυτούς χώρους που αναφέραμε. Κλείνοντας την ερώτηση θα πρέπει να επισημάνουμε ότι με τις συντονισμένες ενέργειες Περιφέρειας και Δήμου έγιναν πολύ σοβαρές παρεμβάσεις στον ποταμό της Κρεμαστής που από «χωματερή» που ήταν άλλαξε όψη. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να συνεχιστούν οι εργασίες και, στον αριστερό παραποτάμιο χωματόδρομο να ολοκληρωθεί η  καθαριότητα του ποταμού στο λίγο μέρος που έχει απομείνει για να μην έχουμε σε σύντομο  χρόνο  την ίδια θλιβερή εικόνα.

 

-Υπήρξατε υψηλόβαθμο στέλεχος των τουριστικών Σχολών της Ρόδου και Γενικός Διευθυντής. Πώς βλέπετε τα πράγματα σήμερα και πώς αξιολογείτε την κατάσταση;

 

Η μεγάλη μου αγάπη ήταν, είναι και θα είναι ο τουρισμός και ειδικά η τουριστική εκπαίδευση που διαχρονικά βοήθησε το Ρόδο και συνέβαλε στο τουριστικό γίγνεσθαι της περιοχής μας. Τελευταία, ο συμπατριώτης μας Υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας συγκρότησε Επιστημονική Επιτροπή Διασφάλισης Ποιότητας της Τουριστικής Εκπαίδευσης στην οποία έχω την τιμή να μετέχω. Παραδώσαμε ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο πρόγραμμα Σπουδών 8 εξαμήνων που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, αναβαθμίζει τις Σχολές μας, κινείται στα πρότυπα διεθνώς αναγνωρισμένων Σχολών  και παρέχει υψηλού επιπέδου θεωρητική και εφαρμοσμένη εκπαίδευση. Στόχος μας είναι  να ενταχθούν οι ΑΣΤΕ ισότιμα στον Ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας μας. Εύχομαι η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ