ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Τσαμπίκα Κιαχαγιά –Μαγιόγλου : Διαρκής αγώνας του Δήμου για τον ευπρεπισμό του νησιού

 

Όλοι μαζί μπορούμε να  εφαρμόσουμε συμπεριφορές  που να προστατεύουν το περιβάλλον

 

Διαρκής είναι ο αγώνας στο Δήμο για τον ευπρεπισμό για την ετοιμασία του νησιού για τη νέα σεζόν που θα ξεκινήσει σε λίγο καιρό.

Στον αγώνα που γίνεται αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στο «Βήμα της Δωδεκανήσου»  η αντιδήμαρχος  κ. Τσαμπίκα Κεχαγιά Μαγιόγλου.

 

Αδιάλειπτη όμως ήταν και η παρουσία των συνεργείων του Δήμου, για την απολύμανση των χώρων του δημοσίου σε εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό διάδοσης του Covid19.

 

“Με την λήψη των πρώτων μέτρων από τις κρατικές αρχές, και τις σχετικές οδηγίες που δόθηκαν από τον ΕΟΔΥ, άμεση ήταν η ανταπόκριση και της δημοτικής μας αρχής. Υπό τις οδηγίες του δημάρχου μας, όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, αξιοποιήσαμε τα μέτρα στήριξης που δόθηκαν από την κυβέρνηση, αλλά και τα ίδια μέσα του δήμου μας, προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία”, δήλωσε η αντιδήμαρχος.

 

Συνεχείς όμως είναι οι προσπάθειες για καθαρισμούς ανά δημοτική ενότητα. Είναι λυπηρό όμως είπε η αντιδήμαρχος να διαπιστώνει κανείς την εγκατάλειψη ετών.

Η συνέντευξή της κ. Τσαμπίκας Κεχαγιά Μαγιόγλου αναλυτικά:

 

Ποιες είναι οι ενέργειες που έχουν γίνει από το Δήμο Ρόδου για την απολύμανση των δημοσίων χώρων; Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σε όλο το νησί ή συνεχίζονται;

 

Πριν δυο μήνες η χώρα μας κλήθηκε να αντιμετωπίσει το πρώτο κρούσμα covid19. η πανδημία του νέου κορωνοϊού πέρασε τα σύνορα της Ελλάδας στις 26.02.2020.

Με την λήψη των πρώτων μέτρων από τις κρατικές αρχές, και τις σχετικές οδηγίες που δόθηκαν από τον ΕΟΔΥ, άμεση ήταν η ανταπόκριση και της δημοτικής μας αρχής. Υπό τις οδηγίες του δημάρχου μας, όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, αξιοποιήσαμε τα μέτρα στήριξης που δόθηκαν από την κυβέρνηση, αλλά και τα ίδια μέσα του δήμου μας, προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Μια σειρά ενεργειών που αφορούν την απολύμανση εσωτερικών και εξωτερικών κοινόχρηστων χώρων βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Ήδη έχουμε ολοκληρώσει έναν κύκλο απολυμάνσεων από την πόλη της Ρόδου, έως και τη Νότια Ρόδο καλύπτοντας ακόμα και το πιο απομακρυσμένο χωριό του δήμου μας, και προχωράμε στην επανάληψη της διαδικασίας. Αυτό θα συνεχιστεί για όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

 

Η έναρξη της τουριστικής σεζόν δεν είναι και πολύ μακριά. Θα γίνονται  και καθ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού απολυμάνσεις καθώς η υπόθεση με τον κορωνοϊό δεν έχει τελειώσει. Θα γίνονται και έξω από τις ξενοδοχειακές μονάδες;

 

Όπως προανέφερα, η διαδικασία των απολυμάνσεων σε ότι αφορά δημόσιους κοινόχρηστους  χώρους πρόκειται να διαρκέσει για όσο διάστημα αυτό κριθεί αναγκαίο. Σε ότι αφορά τη λειτουργία των ξενοδοχείων, αναμένονται  από τις αρμόδιες αρχές οι ακριβείς οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία τους. Δική μας ευθύνη είναι να πράξουμε ότι κρίνεται απαραίτητο ώστε να προστατευτεί η υγεία τόσο των Ροδιτών, όσο και των επισκεπτών μας, με παρεμβάσεις πρωτίστως σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους που χρήζουν απολύμανσης.

 

Τι έγινε τελικά με την χωματερή με τα νάιλον πλαστικά  που είχε δημιουργηθεί  στην περιοχή Μανδρικό ; Τι θα γίνει με ίδιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των θερμοκηπίων που έχουν εγκαταλειφθεί στην δυτική πλευρά του νησιού;

 

Οι εργασίες συνεχίζονται. Ήδη βρισκόμαστε στο σημείο για περίπου τρεις εβδομάδες. Είναι πραγματικά λυπηρό να διαπιστώνει κανείς το μέγεθος της εγκατάλειψης. Ο όγκος όχι μόνο των νάιλον αλλά και των ογκωδών αντικειμένων που υπάρχουν στο σημείο, αποδεικνύουν πως καμία μέριμνα για καθαρισμό δεν είχε ληφθεί για τα τουλάχιστον δέκα τελευταία χρόνια.

 

Σημεία όπου έχουν συγκεντρωθεί απορρίμματα  και λευκές συσκευές υπάρχουν και σε άλλα σημεία του νησιού. Τι θα κάνετε με αυτές;

 

Καθημερινά καταγράφουμε χώρους στο σύνολο του νησιού που έχουν μετατραπεί σε άτυπες χωματερές, ακόμα και σε κεντρικά σημεία την πόλεως. Υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός ώστε αυτές να καθαριστούν.  Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως και ο πολίτης θα πρέπει να αναλάβει την ατομική του ευθύνη. Δυστυχώς όλη αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα ανθρώπινων ενεργειών. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως δεν υπάρχουν μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις από τους πολίτες. Ο κανονισμός καθαριότητας που βρίσκεται σε ισχύ, προβλέπει κάθε ενέργεια που πρέπει να γίνει από την υπηρεσία μας, για το μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Σε κάθε περίπτωση, για τα απορρίμματα που βρίσκονται σε ιδιόκτητους χώρους, ευθύνη για την απομάκρυνσή τους έχει αποκλειστικά και μόνο ο ιδιοκτήτης. Εμείς, ως Διεύθυνση Καθαριότητας, είμαστε αυτοί που πρέπει να ζητήσουμε τον καθαρισμό τους, άλλως θα πρέπει να επιβάλουμε τα ανάλογα πρόστιμα. Επίσης να σημειώσουμε πως εφόσον διαπιστωθεί πολίτης που απορρίπτει απορρίμματα, κλαδέματα, μεγάλα αντικείμενα σε δημόσιο χώρο, ρέματα, και σε οποιονδήποτε χώρο πέραν του προβλεπόμενου από τον νόμο, αντιστοίχως επιφέρονται ανάλογες κυρώσεις.

 

Σε ότι αφορά την βελτίωση της εμφάνισης της πόλεως και των δημοτικών ενοτήτων του νησιού σε ποιες άλλες ενέργειες και δράσεις σκοπεύετε να προβείτε;

 

Ήδη είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή εργασίες κοπής χόρτων στο σύνολο του νησιού. Ειδικότερα για την πόλη της Ρόδου, εργάζονται 6 συνεργεία  από την διεύθυνση καθαριότητας, σε διαφορετικές περιοχές, και τα πρώτα αποτελέσματα είναι εμφανή. Αντιστοίχως τα τμήματα καθημερινότητας των δημοτικών ενοτήτων, ακολουθούν δικό τους πρόγραμμα αποψίλωσης.

Ο προγραμματισμός μας για το έτος που διανύουμε περιλαμβάνει υπογειοποίηση κάδων, και προμήθεια μηχανημάτων και οχημάτων για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Επίσης πολύ σημαντική είναι η αξιοποίηση των κρατικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων που αφορούν μεταξύ άλλων στην δημιουργία ενός πράσινου δήμου. Είναι υποχρέωσή μας να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.  Όλοι μαζί μπορούμε να  εφαρμόσουμε συμπεριφορές τέτοιες που να προστατεύουν το περιβάλλον και να γίνουμε υπέρμαχοι της προστασίας τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ