ΥΓΕΙΑ

Τσαμπίκος Πετρωνιάτης : Κήλες – νέες χειρουργικές τεχνικές

 

Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος παρότι καλοήθεις παθήσεις, συχνά αποτελούν πεδίο προβληματισμού για τον  ασθενή και το χειρουργό του προκειμένου να επιλέγει η καταλληλότερη μέθοδος για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ως κήλη ορίζεται η προβολή ενός οργάνου έξω από τον ανατομικό χώρο στον οποίο θα έπρεπε φυσιολογικά να περιορίζεται. Μια κήλη μπορεί να αναπτυχθεί συχνότερα στη βουβωνική περιοχή (βουβωνοκήλη), στον ομφαλό (ομφαλοκήλη) και σε σημεία όπου έχει προηγηθεί χειρουργική τομή στην κοιλιά (κοιλιοκήλη), καθώς και σε άλλες θέσεις σπανιότερα.

Η βελτίωση στη χειρουργική τεχνική, στα υλικά και η εισαγωγή της λαπαροσκόπησης στην αποκατάσταση των κηλών έχει δώσει πλέον λύση σε ζητήματα που απασχολούν τον ασθενή και το γιατρό κατά τη διαδικασία επιλογής της τεχνικής που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί.

Συγκεκριμένα με τη λαπαροσκοπική και ενδοσκοπική τεχνική επιτύχαμε την εξάλειψη σχεδόν του μετεγχειρητικού πόνου, την ταχεία ανάρρωση και κινητοποίηση του ασθενούς καθώς και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, πλεονεκτήματα που λίγο πολύ είναι γνωστά έναντι των ανοιχτών μεθόδων. Η καινοτομία όμως βρίσκεται στο γεγονός ότι οι νεότερες τεχνικές επιτρέπουν την τοποθέτηση των πλεγμάτων, τα οποία είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος, όχι πια μέσα στην κοιλιά και σε επαφή με τα εσωτερικά όργανα, αλλά σε κλειστούς χώρους εντός του τοιχώματος και μακριά από το έντερο και τα υπόλοιπα σπλάχνα με την ενδοσκοπική τεχνικη e-TEP( extended-Total ExtraPeritoneal).

Τα πλεονεκτήματα είναι σαφή: δεν αναπτύσσονται συμφύσεις και εξαλείφεται ο κίνδυνος τραυματισμού ή κάκωσης των οργάνων από τα πλέγματα η τα καθηλωτικά καρφιά  που τα συγκρατούν. Επιπλέον αντιμετωπίζεται με τις νέες τεχνικές το πρόβλημα του υψηλού κόστους των υλικών καθότι τα πλέγματα που τοποθετούνται στις νέες τεχνικές είναι σημαντικά φθηνότερα  σε σχέση με τα πλέγματα που χρησιμοποιούνται στις παλαιότερες μεθόδους, λαπαροσκοπικές και ανοιχτές.

 

Νεότερες τεχνικές έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται και στην αντιμετώπιση των πολύ μεγάλων και  γιγαντιαίων κηλών μετά από χειρουργεία με μεγάλες τομές στην κοιλιά. Η τοποθέτηση μεγάλων ενδοκοιλιακών πλεγμάτων που αποτελούσε μονόδρομο σε τέτοιες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, πλέον αρχίζει να εγκαταλείπεται για χάρη των νεότερων τεχνικών όπου το κοιλιακό τοίχωμα ανακατασκευάζεται και ενισχύεται με μεγάλα πλέγματα τα οποία τοποθετούνται μεταξύ των μυών, μακριά από σημαντικά όργανα με την τεχνική ΤAR ( Transversus Abdominis Release).

 

Με την τελειοποίηση των νέων τεχνικών, απαλλάσσεται πλέον ο χειρουργός από την ανάγκη τοποθέτησης υλικών εντός της κοιλιάς, τα οποία παραμένουν για πάντα σε επαφή με το έντερο, ένα πρόβλημα που αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων και  διαφωνιών μεταξύ των εξειδικευμένων χειρουργών στα ιατρικά συνέδρια ανά την υφήλιο. Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται δε στα τελευταία συνέδρια και αφορούν στην ασφάλεια και στις πιθανότητες εμφάνισης νέας κήλης μετά από αποκατάσταση με τις νέες τεχνικές δείχνουν σαφή πλεονεκτήματα των e-TEP και TAR  έναντι παλαιότερων μεθόδων.

 

Οι μοντέρνες αυτές τεχνικές έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται από τη χειρουργική μας ομάδαστη Γενική κλινική Δωδεκανήσου με απόλυτη επιτυχία και εντυπωσιακά αποτελέσματα από το 2019 ταυτόχρονα με τα μεγαλύτερα κέντρα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

 

Τσαμπίκος Γ. Πετρωνιάτης, MD FEBS/MIS
Γενικός Χειρουργός

Ιατρείο
Κων/νου Υδραίου 69
85133 Ρόδος
τηλ.  2241028226
κιν.   6976694853
contact: info@petroniatis.com
web:      www.petroniatis.com

Συνεργάτης  Γενικής κλινικής Δωδ/σου
EUROMEDICA
τηλ. 2241045000

 

 

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ