ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Καταθέτω πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη

 

O Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν κατέβει από το βήμα της Βουλής ανέφερε πως «καταθέτω πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Και συνέχισε: «Οφείλουμε να δράσουμε. Εχουμε μόνο το Σύνταγμα. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει η Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι βαθύτατα ένοχοι. Η παραμονή τους είναι επικίνδυνη για τη Δημοκρατία, την ασφάλεια της χώρας, για την ίδια τη χώρα. Μετά από όσα έχουν αποκαλυφθεί, επειδή η Ελλάδα θέλουμε να είναι Δημοκρατία, αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει στη θέση της. Για αυτούς τους λόγους υποβάλλουμε πρόταση μομφής. Για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, της διαφάνειας. Ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να έρθει εδώ να δώσει εξηγήσεις, να λογοδοτήσει. Και η Βουλή θα αναγκαστεί να αποφασίσει «με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή». Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα είμαι βέβαιος ότι σύντομα την απάντηση θα τη δώσει ο ίδιος ο λαός». Στις 18.00 ξεκινάει η συζήτηση

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, όπως είπε ο φάκελος που του δόθηκε από την ανεξάρτητη αρχή επιβεβαιώνει ότι 10 πρόσωπα παρακολουθούνταν συνολικά, μεταξύ των οποίων, ο νυν υπουργός Εργασίας και πρώην υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο ευρωβουλευτής, Γιώργος Κύρτσος, οι δημοσιογράφοι, Τάσος Τέλλογλου και Θανάσης Κουκάκης αλλά και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κ. Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του ΓΕΣ, κ. Λαλουσης, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, κ. Διακόπουλος, ο πρωήν και ο νυν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης εξοπλισμών κοι Λάγιος και Αλεξόπουλος.

Τον λόγο μετά πήρε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης: «Είναι μεγάλη η ευκαιρία που μου δίνετε και σας ευχαριστούμε. Θα αντιπαρατεθούμε για όλα αυτά που μας καταλογίσατε το επόμενο τριήμερο και να δούμε πράγματα αν η παρούσα κυβέρνηση έχει επιτελέσει όλα αυτά τα δεινά και ευτυχώς είναι νωπές οι δύο διακυβερνήσεις και η αντιπαράθεση θα είναι πολύ προφανής».

Και συνέχισε: «Θα σας μεταφέρω ένα νομικό ρητό «ένοχος ένοχον ού ποιεί». Αυτό σημαίνει το εξής απλό. Εκείνος ο οποίος έχει ανοιχτά δύο ειδικά δικαστήριο για χειραγώγηση παιδιών, εκείνος που έχει σήμερα αποκαλυφθεί ότι χρησιμοποιούσε φερέφωνα στα οποία έβαζε κουκούλες (φωνές από ΣΥΡΙΖΑ) Ανοιχτά ειδικά δικαστήρια με δικαστικά βουλεύματα Κι ότι είχε γνώση εκείνων που ήταν εγκληματική οργάνωση και τους φόρες κουκούλα ονομάζοντάς τους Μάξιμους Και σήμερα ακούγεται ότι είχε μία διασύνδεση με βαλίτσες και μαύρο χρήματα δεν μπορεί να δημιουργήσει άλλο ένοχο.

Η διαδικασία που προβλέπεται για την πρόταση δυσπιστίας

«Πρόταση δυσπιστίας» είναι η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της. Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 60 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος. Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας. Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα, πάντα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν. Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές). Επισημαίνει ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

reader.gr



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ