ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζορτζ Τσούνης: Ικανός ο ελληνικός στρατός να προστατεύσει την πατρίδα αλλά βρείτε τα με την Τουρκία

 

Για τις ελληνικές ρίζες του, για τον Τζο Μπάιντεν και κυρίως για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σημαντική σύμμαχοι της Ουάσινγκτον και πρέπει να λύσουν τις διαφορές τους με διάλογο, είπε.

«Η πρωτεύουσα αρχή είναι ότι πρέπει η Ελλάδα και η Τουρκία να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Διακυβεύονται πολλά. Και οι δύο είστε πολύ σεβαστοί σύμμαχοι και πολύ σημαντικά μέλη του ΝΑΤΟ. Όμως, αυτά τα θέματα είναι εξαιρετικά σοβαρά και σημαντικά. Καταλαβαίνω τη ρητορική. Κανείς δεν θεωρεί ότι είναι εποικοδομητική. Το μοναδικό που θα φέρει αποτέλεσμα είναι να συζητήσετε και να επιλύσετε τις διαφορές διπλωματικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο Τζορτζ Τσούνης μιλώντας στο Ενώπιος Ενωπίω στον ΑΝΤ1, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη απ’ όταν ανέλαβε καθήκοντα.

«Διαβιβάζουμε σταθερά σε Ελλάδα και Τουρκία να κάνουν αυτό ακριβώς, επειδή ξέρω ότι και η Ελλάδα και η Τουρκία επιδιώκουν ειρήνη. Υπάρχουν μεν διαφορές σε πάρα πολλές σχέσεις. Όμως η ειρήνη είναι η πρωτεύουσα αρχή στην προκειμένη περίπτωση και μπορεί να επιτευχθεί μόνο διπλωματικά. Ήμασταν εξαιρετικά συνεπείς. Πιστεύουμε ότι η όξυνση της ρητορικής δεν είναι εποικοδομητική ούτε παραγωγική. Πιστεύουμε σθεναρά ότι και οι δύο νατοϊκοί σύμμαχοί μας, πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους με τη διπλωματία. Αυτή είναι η πρέπουσα οδός και θα εξακολουθεί να είναι η πρέπουσα οδός», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα.

Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ;

Ο Τζορτζ Τζούνης απάντησε και στο αν η Ελλάδα θα είναι μόνο σε περίπτωση μιας απρόκλητης επίθεσης από την Τουρκία. «Ο ελληνικός στρατός είναι ικανός να προστατεύσει την πατρίδα. Όμως, οι ΗΠΑ θα εργαστούν ακούραστα για την ειρήνη», τόνισε.

Και συμπλήρωσε: «Θα εξακολουθήσουμε να παροτρύνουμε και τους δυο ΝΑΤΟϊκούς μας συμμάχους να επιλέξουν διπλωματικές οδούς για να επιλύσουν τις διαφορές τους. Αυτές οι διαφορές δεν είναι μοναδικές και μπορούν να επιλυθούν. Ελπίζω στο άμεσο μέλλον, οι υπάρχουσες διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να διευθετηθούν δια της διπλωματικής οδού».

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει κάνει ένα εξαιρετικό έργο για να ενώσει την Ευρώπη, να αντισταθεί σε αυτό που κάνει η Ρωσία και ταυτόχρονα να περιορίσει το πρόβλημα. Αυτό χρειάστηκε μεγάλη επιδεξιότητα. Χρειάστηκε μεγάλη διπλωματική επιδεξιότητα για να το πετύχει. Είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να μην επιτρέψουμε να εξελιχθεί σε πιθανό παγκόσμιο πόλεμο. Μέχρι στιγμής έχει περιοριστεί. Ο πρόεδρος έχει λάβει παγκόσμιο έπαινο γι’ αυτές τις προσπάθειες», επεσήμανε ο Τζορτζ Τσούνης αποθεώνοντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ, με τον οποίο τον συνδέει μακρά προσωπική σχέση.

Η Ουκρανία θα νικήσει

«Θα ήθελα να επισημάνω πως αν ο κ. Πούτιν επεδίωκε να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ, κατάφερε το αντίθετο. Αν ήθελε λιγότερα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα στα σύνορά του, έχει περισσότερα. Αν ήθελε να αποδυναμώσει τις διατλαντικές σχέσεις, κατάφερε το αντίθετο. Αν πίστευε ότι θα εισέβαλε στην Ουκρανία και θα την καταλάμβανε σε πέντε μέρες, έκανε λάθος. Η Ουκρανία θα επικρατήσει. Δεν έχει υπάρξει ποτέ παράδειγμα στην ιστορία όπου το αληθινό και το δίκαιο ηττήθηκε από το κακό. Οι Ουκρανοί θα επιστρέψουν σε μια ενωμένη Ουκρανία, που θα κυβερνάται από Ουκρανούς. Κι αυτό στην Ιστορία θα καταγραφεί ως ένα τεράστιο ατόπημα του Πούτιν» εκτίμησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Οι ελληνικές ρίζες

Από τη συνέντευξη του Τζορτζ Τσούνη δεν θα ήταν δυνατόν να λείψει η αναφορά στην ελληνική καταγωγή του και τη σχέση του με την Ελλάδα. Άλλωστε, ο Αμερικανός πρέσβης μιλά πολύ καλά ελληνικά.

«Τα ελληνικά τα έμαθα στην Αμερική. Οι γονείς μου μιλούσαν ελληνικά στο σπίτι. Ο πατέρας μου πήγε το ‘53 στην Αμερική, η μητέρα μου το ‘61.  Όταν πήγα σχολείο δεν μιλούσα αγγλικά και πήγαινα παράλληλα και σε ελληνικό σχολείο και αγγλικό σχολείο», τόνισε.

«Εδώ γεννήθηκαν οι γονείς μου, εδώ είναι οι ρίζες μου. Εδώ έχω οικογένεια. Είναι το σπίτι μου. Είμαι 54 ετών και στην Ελλάδα είναι οι ρίζες μου. Τα παιδιά μου κάθε καλοκαίρι έρχονται στην Ελλάδα. Τα καλύτερα καλοκαίρια της ζωής μου τα πέρασα στον Πλάτανο Ναυπακτίας. Έμαθα τη φτώχεια που μεγάλωσαν οι γονείς μου. Όμως η μάνα μου μου έλεγε, δεν είχαμε πολλά χρήματα, αλλά είχαμε αγάπη», είπε για τη σχέση του με την Ελλάδα.

https://player.glomex.com/integration/1.835.1/iframe-player.html?origin=iframe&pageUrl=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2F&integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-co5vklr4v40h&playlistIndex=0

https://player.glomex.com/integration/1.835.1/iframe-player.html?origin=iframe&pageUrl=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2F&integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-co5vk1d82fe1&playlistIndex=0

https://player.glomex.com/integration/1.835.1/iframe-player.html?origin=iframe&pageUrl=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2F&integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-co5vivxlikux&playlistIndex=0

newsitΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ