ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ύποπτο τουρκικό εμπορικό πλοίο προσπάθησε να προσεγγίσει το Αγαθονήσι – Εμποδίστηκε από το ΛΣ

 

Πριν λίγες βδομάδες, με τουρκικό εμπορικό πλοίο το οποίο μετέφερε 193 παράνομους μετανάστες, διέσχισε το Αιγαίο κι έφτασε μέχρι την… Τζια, με την Αθήνα να έχει αιφνιδιαστεί πλήρως.

Η Άγκυρα προσπάθησε το μεσημέρι της 2/4 να το επαναλάβει αλλά το Πολεμικό Ναυτικό και Λιμενικό απέτρεψε ύποπτη πορεία Τουρκικού φορτηγού πλοίου στο κεντρικό Αιγαίο. 

Το Πολεμικό Ναυτικό και Λιμενικό ανάγκασαν το πλοίο «φάντασμα» σε στροφή 180 μοιρών προς τα Τουρκικά παράλια. Η επιχείρηση κορυφώθηκε κοντά στο Αγαθονήσι όταν το ύποπτο εμπορικό πλοίο το οποίο είχε ξεκινήσει από Τουρκικό λιμάνι στον κόλπο της Σμύρνης και πλέοντας με νότια πορεία είτε σε διεθνή είτε σε Τουρκικά ύδατα πλησίασε επικίνδυνα το ακριτικό νησί.

Οι Ελληνικές αρχές όμως είχαν ήδη λάβει τα μέτρα τους. Σκάφη του Λιμενικού παρακολουθούσαν διακριτικά αλλά συνεχώς το εμπορικό πλοίο το οποίο είχε θεωρηθεί ύποπτο για μεταφορά μεταναστών. Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και πλωτό του Λιμενικού με άνδρες Ειδικών Επιχειρήσεων βρισκόταν ήδη στην περιοχή ενώ και άλλες μονάδες του Στόλου είχαν τεθεί σε επιφυλακή για να συνδράμουν εάν κρινόταν απαραίτητο.

Το ύποπτο Τουρκικό εμπορικό πλοίο κλήθηκε μέσω ασυρμάτου να δώσει πληροφορίες για το δρομολόγιο του και για το φορτίο του αλλά απάντηση δεν δόθηκε στα σκάφη του Λιμενικού. Αμέσως σήμανε συναγερμός όταν το πλοίο «φάντασμα» πλησίασε προς το Αγαθονήσι.

Το Τουρκικό πλοίο άλλαξε τελικά πορεία και κινήθηκε ανατολικά προς τα Τουρκικά παράλια και στη συνέχεια νότια πάντα μέσα σε Τουρκικά χωρικά ύδατα υπό τη συνεχή παρακολούθηση των ελληνικών δυνάμεων.

Ερώτημα παραμένει τόσο το φορτίο του πλοίου όσο και ο τελικός προορισμός του. Ήταν το Αγαθονήσι είτε κάποιο άλλο Ελληνικό ακριτικό νησί;

Τις τελευταίες εβδομάδες και αμέσως μετά το ναυάγιο Τουρκικού φορτηγού το οποίο μετέφερε 193 μετανάστες έξω από το λιμάνι της Κέας οι Ελληνικές αρχές διέθεταν ήδη πληροφορίες για Τουρκικά εμπορικά «σαπιοκάραβα» έτοιμα να αποπλεύσουν από τα παράλια της γειτονικής χώρας γεμάτα μετανάστες.

 

Ήδη τόσο το Λιμενικό όσο και το Πολεμικό Ναυτικό είχαν τεθεί σε πλήρη επιφυλακή και ανέλαβαν να εντοπίσουν κάθε ύποπτο πλοίο. Οι Έλληνες επιτελείς έχουν επεξεργαστεί διάφορα σενάρια, από την απλή μεταφορά μεταναστών έως και το ενδεχόμενο πρόκλησης επεισοδίου με σκηνοθετημένο ναυάγιο σε Ελληνικό νησί ή νησίδα και στη συνέχεια προσπάθεια επιχείρησης διάσωσης από Τουρκικές δυνάμεις. pronews.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ