ΔΙΑΦΟΡΑ

Υπόθεση Καϊλή: Έκρυβε τα 150.000 ευρώ κάτω από την κούνια του μωρού της

 

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για την Εύα Καϊλή, η οποία προφυλακίστηκε, μετά τη σύλληψη της στις Βρυξέλλες, για την εμπλοκή της στο «Qatar Gate».

Όπως αποκάλυψε στην εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου, ο αστυνομικός συντάκτης, Βασίλης Λαμπρόπουλος, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος θα συνεργαστεί και με τις ιταλικές Αρχές πέραν των βελγικών, καθώς αυτός που φέρεται να είναι ο εγκέφαλος της υπόθεσης, είναι πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής.

Παράλληλα, θα ελεγχθεί εκτενώς και το πόθεν έσχες του πατέρα της Εύας Καϊλή, ο οποίος είναι δημόσιος υπάλληλος, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα χρήματα, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του στις Βρυξέλλες είναι δικά του.

Επιπλέον, αποκαλύφθηκε ότι τα 150.000 ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι της, ήταν επιμελώς κρυμμένα κάτω από την κούνια του -10 μηνών- μωρού της.

Στο σπίτι της Εύας Καϊλή βρέθηκαν τσάντες και σακίδια με μετρητά. «Αυτά τα ευρήματα τα εντοπίζουμε συνήθως σε έρευνες σπιτιών διακινητών ναρκωτικών» λέει μια πηγή στη “Le Soir”.

«Τα μετρητά είναι σε χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ. Η αστυνομία δεν έχει καταλήξει στο ακριβές ύψος του ποσού καθώς τα χρήματα εστάλησαν για ανάλυση στα εργαστήρια. Αλλά από συγκλίνουσες πηγές προκύπτει με συντηρητικές εκτιμήσεις ότι βρέθηκαν περίπου 600.000 ευρώ στις βαλίτσες του πατέρα της Εύας Καϊλή και 150.000 ευρώ μετρητά στο σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτή» προστίθεται στο δημοσίευμα.

Η Le Soir επισημαίνει, επίσης, ότι «το διαμέρισμα της Εύας Καϊλή ήταν επιπλωμένο με δώρα που είχαν την υπογραφή της χώρας που φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς: μετάλλια και άλλα πολύτιμα αντικείμενα απ΄ το Κατάρ. Τόσα στοιχεία για τα οποία το ζευγάρι Καϊλή-Τζόρτζι και ο πατέρας της Ελληνίδας ευρωβουλευτή έπρεπε να δώσουν εξηγήσεις το Σαββατοκύριακο».

Εύα Καϊλή: «Αυτά τα βρίσκουμε μόνο σε σπίτια ναρκεμπόρων» – Αποκαλυπτικές περιγραφές από τη σύλληψή της (Video)

Με νέο δημοσίευμά της, η Le Soir περιγράφει την επιχείρηση των βελγικών Αρχών που οδήγησε στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων, μεταξύ των οποίων κι η αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Εύα Καϊλή.

Ειδική μονάδα της αστυνομίας περίμενε υπονομετικά έξω από το σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, Εύας Καϊλή, για τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι – τον σύζυγό της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – καθώς λόγω της ασυλίας της κυρίας Καϊλή δεν μπορούσε να γίνει επιδρομή στο σπίτι, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας τον ρόλο του Τζιόρτζι, η βελγική εφημερίδα γράφει ότι πρόκειται για έναν εκ των επικεφαλής της ΜΚΟ «Fight impunity» και έναν από τους βασικούς υπόπτους της επιχείρησης κατά της διαφθοράς που οι εισαγγελικές αρχές πραγματοποίησαν εκείνο το πρωί (σ.σ. της 9ης Δεκεμβρίου) και σχεδίαζαν προσεκτικά από τα μέσα Ιουλίου.

Τον φάκελο χειρίζονταν μετρημένοι στα δάχτυλα ερευνητές, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρώτα λεπτά της επιχείρησης δεν καταγράφηκαν στην εθνική βάση δεδομένων της βελγικής αστυνομίας «προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν διαρροές».

Κρίσιμο πρώτο βήμα για τα μέλη της ομάδας κατά τη διαφθοράς (OCRC) του Βελγίου με επικεφαλής της τον οικονομικό εισαγγελέα Michel Claise ήταν η κατάσχεση του κινητού τηλεφώνου του Τζιόρτζι – με όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση να τον ακολουθούν από τη στιγμή που έφυγε από το γκαράζ του σπιτιού και τελικά να τον συλλαμβάνουν, «μια σύλληψη που αποτέλεσε την αρχή συνολικά 16 ερευνών στις Βρυξέλλες και τα περίχωρά τους» όπως γράφει η Le Soir.

Στο πλαίσιο των ερευνών ελέγχθηκαν τα σπίτια αρκετών βοηθών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αξιωματούχων και πάνω από όλα το σπίτι στις Βρυξέλλες του πρώην ευρωβουλευτή και προέδρου της ΜΚΟ, Fight Impunity, Αντόνιο Παντζέρι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι ερευνητές βρήκαν περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά καθώς ο Παντζέρι θεωρείται ως ο «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης «που ερευνάται για χρηματοδότηση από ξένο κράτος – εν προκειμένω το Κατάρ – για να επηρεάσει με χρήματα και δώρα πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Στο δημοσίευμα γίνεται – στη συνέχεια – μια σύντομη αναφορά στον Παντζέρι, αλλά και στον Λούκα Βισεντίνι, καθώς και σε ένα τέταρτο άτομο ιταλικής καταγωγής με ενεργό δράση στην κοινότητα των ΜΚΟ, τον «κύριο Τ.». Παράλληλα, σημειώνεται πως έγιναν έρευνες που αφορούσαν τους Βέλγου Ευρωβουλευτές, Μαρί Αρένα και Μαρκ Ταραμπέλα.

Μέχρι το μεσημέρι η επιχείρηση ήταν ήδη επιτυχής. Είχαν ανακαλυφθεί χρήματα και είχαν κατασχεθεί αρκετά terabytes ψηφιακών δεδομένων. Παράλληλα είχαν κατασχεθεί κινητά τηλέφωνο και ηλεκτρονικοί υπολογιστές ενώ αρκετά γραφεία βοηθών είχαν σφραγιστεί για περαιτέρω έλεγχο, σημειώνει η Le Soir.

athensmagazine.gr



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ