ΔΙΕΘΝΗ

AstraZeneca: Άλλαξε όνομα στο εμβόλιο της

 

AstraZeneca: Νέα ονομασία απέκτησε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό της AstraZeneca στην Ευρώπη και από εδώ και στο εξής αποκαλείται Vaxzevria.

Όπως τονίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) στην ιστοσελίδα του «το Vaxzevria είναι ένα εμβόλιο για την αποτροπή της COVID-19 για ανθρώπους άνω των 18 χρόνων. Είναι παρασκευασμένο από άλλο ιό (της οικογένειας του αδενοϊού) που έχει τροποποιηθεί για να περιέχει το γονίδιο για την παρασκευή πρωτεΐνης από τον SARS-CoV-2. Το Vaxzevria δεν περιέχει τον ίδιο τον ιό και δεν μπορεί να προκαλέσει COVID-19.»

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το ίδιο ακριβώς εμβόλιο που στις αρχές Μαρτίου είχε σταματήσει να χορηγείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες λόγω φόβων για πρόκληση θρομβώσεων μέχρι που ο ΕΜΑ το χαρακτήρισε «ασφαλές» και «αποτελεσματικό».

 

AstraZeneca: Άλλαξε όνομα στο εμβόλιο της

 

Η αλήθεια για το εμβόλιο της AstraZeneca: Τα περιστατικά θρομβώσεων σε πάνω από 17 εκατ. δόσεις

Πολλά έχουν ακουστεί σχετικά με την ασφάλεια, που προσφέρει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, με τη Μαρία Θεοδωρίδου να αναφέρεται στα περιστατικά θρομβώσεων μετά από δόση του.

Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε στη σημερινή (29/3) ενημέρωση, τα περιστατικά αυτά είναι 28 σε 17 εκατομμύρια δόσεις, κάτι που σημαίνει πως δεν πρόκειται για κάτι το ιδιαίτερα ανησυχητικό, αφού δεν υπάρχει απόκλιση από τα θρομβωτικά επεισόδια στον πληθυσμό.

«Είναι ένα εμβόλιο που οι αναφορές για τα περιστατικά θρομβώσεων κλονίζουν την εμπιστοσύνη. Ο ΕΜΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι τα πλεονεκτήματα υπερτερούν από τις τυχόν παρενέργειες», ανέφερε η κα. Θεοδωρίδου χαρακτηριστικά μιλώντας για τις 28 περιπτώσεις που εντοπίστηκαν σε σύνολο 17.000.000 δόσεων των εμβολίων.

Κορωνοϊός: Η πραγματικότητα για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca

Στη συνέχεια η Μαρία Θεοδωρίδου είπε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει ένας βασικός μηχανισμός για να σκεφτούμε πώς μπορούμε να τον διαγνώσουμε και να τον αναστείλουμε.

Τα θρομβωτικά επεισόδια που σχετίζονται με το εμβόλιο της Astrazeneca δεν διαφέρουν από τα θρομβωτικά επεισόδια που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό και δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας για να γίνει το εμβόλιο».

Επιπλέον, τόνισε πως οι εμβολιασμοί επιταχύνονται, λέγοντας: «Μια κοινή παρατήρηση είναι πως ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας έχει μεγάλο φόβο για τις αλλεργικές αντιδράσεις, όπως και οι γιατροί. Αυτός ο συνδυασμός οδηγεί πολλά άτομα στο να μην εμβολιάζονται. Ας θυμίσω ότι η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός, είναι αν ένα άτομο έχει εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση κι έχει χρειαστεί νοσηλεία. Οι κοινές αλλεργίες, ειδικά τώρα με την άνοιξη, είτε σε φάρμακα, είτε στο καουτσούκ και το λάτεξ, δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό».



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ