ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΧΑΡΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ, ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «Αδιαπραγμάτευτος προσανατολισμός στις πολιτικές επιλογές μας, είναι στήριξη της κοινωνικής συνοχής και αυτονόητα ο Άνθρωπος»

 

«Αδιαπραγμάτευτος  προσανατολισμός στις  πολιτικές  επιλογές μας, είναι στήριξη  της  κοινωνικής συνοχής και  αυτονόητα ο Άνθρωπος» λέει σε συνέντευξή της στο «Βήμα» η αντιπεριφερειάρχης Υγείας κυρία Χαρούλα Γιασιράνη. Ακόμη, αναφέρεται στις προσπάθειες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την υγειονομική θωράκιση των νησιών, στην παραπληροφόρηση και τα fake news που δημιουργούν προβλήματα και στους ελέγχους για τον κορωνοϊό συνεχίζονται στα νησιά μας.

 

 

Κυρία Γιασιράνη, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει επενδύσει στην οχύρωση των δομών υγείας σε όλα τα νησιά με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού. Πώς εξελίσσεται η κατάσταση;

 

Από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε ξέσπασε η πανδημία covid – 19, ξεκίνησε και ο αγώνας δρόμου, να αναζητήσουμε  και να προμηθευτούμε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, τον απαραίτητο όσο και κρίσιμο εξοπλισμό και τα υλικά που απαιτούνται για την ενίσχυση των δομών υγείας των νησιών, με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους, δεδομένου ότι η προάσπιση της δημόσιας υγείας αναδείχθηκε σε απόλυτη προτεραιότητα.

Οι αγορές από πόρους της Περιφέρειας κρίσιμου εξοπλισμού για τις δομές υγείας είναι:

– PCR TESTING. Αγορά επτά μοριακών αναλυτών για αποτελέσματα εντός μιας ώρας σε COVID-19 και 30 ακόμα νοσήματα, για τα νησιά Ρόδου, Σύρου, Κω, Καλύμνου, Λέρου, Νάξου και Σαντορίνης (όπου υπάρχουν νοσοκομεία να υποστηρίξουν τον εξοπλισμό). Στη συνέχεια, δεδομένου ότι τα Γενικά Νοσοκομεία Ρόδου και Σύρου λαμβάνουν από το Υπουργείο Υγείας μοριακούς αναλυτές με μεγάλες δυνατότητες, οι αναλυτές που προμηθεύτηκε η Περιφέρεια για τα εν λόγω Νοσοκομεία αποδεσμεύονται και μεταφέρονται σε Μύκονο και Κάρπαθο.

– Δύο υπερσύγχρονοι κλωβοί αρνητικής πίεσης δωρεά στο ΕΚΑΒ για τις ασφαλείς αεροδιακομιδές ασθενών με λοιμώδη νοσήματα (όταν το ΕΚΑΒ διέθετε μόνο έναν πανελλαδικά).

– Θάλαμοι απομόνωσης και υποδοχής ασθενών (iso box) σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας Ρόδου, Πάρου, Σαντορίνης, Τήνου, Καρπάθου, Καλύμνου Μήλου, Μυκόνου, Πάτμου, Ίου, Αστυπάλαιας.

– 28 σύγχρονοι αναπνευστήρες που διατέθηκαν στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και στο ΕΚΑΒ.

– 4 απινιδωτές, φορητά monitors παρακολούθησης των ζωτικών λειτουργιών των ασθενών και φορητοί αναπνευστήρες για χρήση σε ασθενοφόρο ή ελικόπτερο στο ΕΚΑΒ.

Διανομή Υγειονομικού υλικού και ειδών ατομικής προστασίας (μάσκες, ασπίδες προστασίας, γάντια, φόρμες, αντισηπτικά, ποδονάρια, βαμβάκι, οινόπνευμα, κ.α.) σε όλα νοσοκομεία και κέντρα υγείας των νησιών αλλά και στις μικρότερες δομές (περιφερειακά ιατρεία). Ενδεικτικά, αναφέρονται Νοσοκομείο Ρόδου, ΕΚΑΒ Δωδεκανήσου, Νοσοκομείο Κω, Καλύμνου, Λέρου, Σύρου, Νάξου, Σαντορίνης, Κέντρο Υγείας Καρπάθου, Πάτμου, Πάρου, Τήνου, Περιφερειακό ιατρείο Κάσου, Καστελορίζου, Τήλου, Χάλκης, Νισύρου, Αστυπάλαιας, Αρκιών, Λειψών, Αγαθονησίου.

Εκτός από τις δομές υγείας, φορτία με υγειονομικό υλικό διανεμήθηκαν σε υπηρεσίες και φορείς σε νευραλγικές θέσεις, όπως Ελληνική Αστυνομία Ρόδου, Πυροσβεστική Ρόδου, Λιμεναρχείο Σώμα Ρόδου, 95 ΑΔΤΕ Ρόδου, Λιμεναρχείο, Αστυνομία, Πυροσβεστική Σύρου, Ιατρικούς Συλλόγους.

Αποδέκτες της τιτάνιας προσπάθειας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ήταν το σύνολο των δομών υγείας των νησιών, τα 7 Νοσοκομεία, τα δεκάδες Κέντρα Υγείας , τα Περιφερειακά Ιατρεία, καθώς και το ΕΚΑΒ, που για όλους τους νησιώτες είναι η κρίσιμη διάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο ενισχύθηκε με εξοπλισμό που αναβαθμίζει τις επιχειρησιακές δυνατότητές του.

 

-Πριν λίγο καιρό είχατε δηλώσει ότι η παραπληροφόρηση και τα fake news κάνουν κακό στον τόπο. Βλέπετε να συνεχίζεται αυτό;

 

Μια ματιά αν ρίξει κανείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθημερινά, θα διαπιστώσει εύκολα τη συνομωσιολογία, την τρομολαγνεία και τις ψευδείς ¨ειδήσεις ¨ που διακινούνται με ευκολία και ευπιστία από όσους τις αναπαράγουν! Δεν αναφέρομαι στους δημοσιογράφους αλλά σε επίδοξους δημοσιολόγους  και σχολιαστές των μέσων.

Έχω διαβάσει, ακούσει και δέχομαι τηλεφωνήματα από δεκάδες ανθρώπους καθημερινά για επιβεβαιώσω τέτοιες ¨ειδήσεις¨ . Προς απογοήτευση πολλών όλες αυτές οι πληροφορίες καταπέφτουν από μόνες τους . Δυστυχώς, για κάποιους που δεν ενημερώνονται από επίσημες πηγές, μένουν με τις εντυπώσεις των τίτλων αυτών των ¨ειδήσεων ¨,ούτε καν διαβάζουν το περιεχόμενο και έτσι δημιουργείται παραπληροφόρηση.

Δεν αντιλαμβάνονται πόσο βλάπτουν την εικόνα των νησιών και το τουριστικό μας προϊόν, αφού αυτά τα σχόλια και οι αναπαραγωγές, διαβάζονται από φίλους και τουρίστες παντού στον κόσμο.

Εκείνο που δεν καταλαβαίνω, είναι ποιο είναι το κέρδος τους από την παραπληροφόρηση και την στρεβλή εικόνα που διαδίδουν σε βάρος των νησιών.

 

Οι έλεγχοι για τον κορωνοϊό συνεχίζονται κανονικά στην περιοχή μας; 

 

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας στα Δωδεκάνησα, αν και βαθειά υποστελεχωμένη, ελέγχει καθημερινά, ξενοδοχεία ,καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδρύματα, πλοία κτλ. Έχουν ήδη διενεργηθεί περισσότεροι από 550 έλεγχοι για την τήρηση των κανόνων αποστασιοποίησης ,με στόχο την αποφυγή διασποράς του Covid-19 και συνεχίζουμε με αμείωτους ρυθμούς.

 

-Είναι αλήθεια ότι αυξήθηκαν οι αιτήσεις για χορήγηση τροφίμων στα Κοινωνικά Παντοπωλεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου λόγω του κορωνοϊού; 

 

Η ένταξη νέων δικαιούχων του Κοινωνικού Παντοπωλείου και των παραρτημάτων του στα νησιά, δυστυχώς αυξάνεται καθημερινά. Άνθρωποι με αξιοπρέπεια, νοικοκυραίοι, αναγκάζονται να κάνουν αιτήσεις στο Κοινωνικό Παντοπωλείο για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες επιβίωσης τους. Από την πλευρά μας και έχοντας διαγνώσει ,επεξεργαστεί αλλά και συνεργαστεί με θεσμικούς φορείς, εκτιμήσαμε έγκαιρα την αύξηση της ανεργίας και την επιδείνωση των εισοδημάτων μεγάλης μερίδας των συμπολιτών μας και δουλεύουμε με μία και μόνη στόχευση: να ανταποκριθούμε στο σύνολο των αναγκών που θα παρουσιαστούν, εχέμυθα, διακριτικά και με συναίσθηση των δυσκολιών που βιώνουν . Επιπλέον, στηρίζουμε όλους τους δικαιούχους  ψυχολογικά με δωρεάν υπηρεσίες  ενδυνάμωσης από ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό,  σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης ¨Δίοδος¨ κατανοώντας  τις  επιπτώσεις που συνοδεύουν τα προβλήματα επιβίωσης και οι νέες δυσχερείς συνθήκες στη ζωή τους.

Αδιαπραγμάτευτος  προσανατολισμός στις  πολιτικές  επιλογές μας, είναι στήριξη της κοινωνικής συνοχής και  αυτονόητα ο Άνθρωπος!ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ