12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Γιατί η TUI επέλεξε τη Ρόδο ; Γιατί στη Ρόδο υπάρχει ηγεσία

 

Πολλοί είναι εκείνοι – και όχι μόνο εντός της χώρας – που αναρωτήθηκαν για ποιο λόγο ο παγκόσμιος τουριστικός κολοσσός της TUI, επέλεξε το νησί της Ρόδου για να την μετατρέψει στο διάστημα των προσεχών πέντε ετών σε ένα προορισμό πρότυπο, όσον αφορά την βιωσιμότητα και την αειφορία, στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστεί και ο τουρισμός τα επόμενα χρόνια.

Για ποιο λόγο η Ρόδος είναι εκείνη που θα αποτελέσει το παράδειγμα, θα γίνει ο φάρος και θα δείξει τον δρόμο σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.
Η απάντηση στο ερώτημα για την επιλογή της TUI, να συνεργαστεί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με αρωγούς την κυβέρνηση – το ενδιαφέρον της οποίας εκφράστηκε δια του ιδίου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη – και τον Δήμο Ρόδου , για να υλοποιήσουν το φιλόδοξο και πρωτοποριακό project “The Rhodes Co-Lab – 1 st Sustainable Global Tourism Destination”, δόθηκε απο υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΤUI όταν δέχτηκε το ερώτημα και η απάντηση του ήταν : «Because Rhodes has leadership».
“Επειδή η Ρόδος έχει ηγεσία”.

Και τι σημαίνει για την TUI, ένας τόπος να έχει ηγεσία. Σημαίνει ότι υπάρχει το σχέδιο για το μέλλον, αλλά κυρίως, υπάρχει η σθεναρή βούληση για την υλοποίησή του. Επιπλέον – εξίσου σημαντικό – υπάρχει συνομιλητής. Υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία για να υλοποιηθούν κοινές αποφάσεις.

Η Ρόδος, όπως και ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο, υπό την ηγεσία της σημερινής περιφερειακής αρχής, έχει δείξει τη μέγιστη αποφασιστικότητα να απαντήσει στις προκλήσεις, να ξεπεράσει τις δυσκολίες, να διαχειριστεί τις κρίσεις και ήταν πολλές. Αποκορύφωμα , η υγειονομική κρίση της τελευταίας διετίας, που χάρη στη θαρραλέα και στιβαρή διαχείρισή της από την περιφερειακή αρχή του Γιώργου Χατζημάρκου, κατάφερε τον άθλο για τον οποίον μιλά ολόκληρη η διεθνής τουριστική βιομηχανία. Η επιλογή της από έναν από τους leaders του παγκόσμιου τουρισμού, την TUI, αποτελεί την μέγιστη αναγνώριση και ταυτόχρονα επιβράβευση του θαύματος που συνετελέσθη στο Νότιο Αιγαίο και στην Ρόδο ειδικότερα, στην πιο δύσκολη περίοδο στην ιστορία του παγκόσμιου τουρισμού.
Στη Ρόδο και στο Νότιο Αιγαίο, τα δύο τελευταία δύσκολα χρόνια, δόθηκε η μεγαλύτερη μάχη για την επανεκκίνηση του τουρισμού.
Στη Ρόδο και στο Νότιο Αιγαίο έγινε πράξη ο μεγαλύτερος βαθμός συνεργασίας και συνένωσης δυνάμεων σε επίπεδο τοπικών εταίρων, ένα επίτευγμα που αποτελούσε ζητούμενο δεκαετιών.
Απο εκεί και πέρα, η Ρόδος έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά, που την κάνουν ιδανικό τουριστικό προορισμό για το μεγάλο πείραμα της βιωσιμότητας του παγκόσμιου τουρισμού.
Είναι ο μοναδικός τόπο στον κόσμο όπου ένας και μόνο κλάδος της οικονομίας, ο τουρισμός εν προκειμένω, ευθύνεται για το 97,1 του τοπικού ΑΕΠ.
Ως κορυφαίος παγκόσμιος προορισμός, η Ρόδος προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες για να δοκιμαστούν οι καινοτομίες για περισσότερη βιωσιμότητα στον τουρισμό και να κατανοηθεί η αλληλεπίδρασή τους. Εδώ, στη Ρόδο, όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τις διακοπές βρίσκονται σε ένα μέρος. Ξενοδοχεία, αεροδρόμια, κρουαζιέρες, μεταφορές και κινητικότητα, εκδρομές, ήλιος, θάλασσα, αστικό περιβάλλον. Η πολυπλοκότητα των προκλήσεων είναι περισσότερο ορατή στη Ρόδο, παρά οπουδήποτε αλλού.
Δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχει και ο μεγάλος βαθμός ετοιμότητας της Ρόδου να υλοποιήσει τις «πράσινες» δράσεις και να πιάσει τους «πράσινους» περιβαλλοντικούς στόχους που θέτει το «The Rhodes Co-Lab” project. Κι εδώ έρχεται να αναδειχθεί ανάγλυφα ο ρόλος της ηγεσίας. Και αυτό γιατί ο «πράσινος» μετασχηματισμός του νησιού έχει ήδη αρχίσει με πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής που είτε έχουν υλοποιηθεί, είτε έχουν δρομολογηθεί για το εγγύς μέλλον.
Ένας από τους βασικούς λόγους που η Ρόδος επελέγη να γίνει το παγκόσμιο κέντρο μετασχηματισμού των τουριστικών προορισμών, είναι επειδή υπάρχουν ήδη πολύ μεγάλα και ενδιαφέροντα «πράσινα» projects για να παρουσιάσει. Η δουλειά των προηγούμενων χρόνων από μια Περιφερειακή Αρχή, μια ηγεσία ,που από την αρχή «διάβασε» σωστά τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών και έσπευσε να προετοιμάσει και να θωρακίσει τη Ρόδο και τα υπόλοιπα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, σήμερα αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται από έναν παγκόσμιο κολοσσό. Πρόκειται για τους τομείς του νερού, των απορριμμάτων και της ενέργειας, τα τρία μεγάλα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει κάθε τόπος.
Όσον αφορά το νερό, είναι ζήτημα χρόνου να ξεκινήσει η δεύτερη φάση του Φράγματος Γαδουρά, του μεγαλύτερου τεχνικού έργου στην ιστορία του Αιγαίου. Το νότιο υδραγωγείο και ο αγωγός που θα υδροδοτήσει τη Λίνδο, τον Αρχάγγελο, τ’ Αφάντου και τη Νότια Ρόδο, θα αρχίσει να υλοποιείται σε ένα περίπου μήνα. Σημειώνεται ότι το τμήμα του νησιού της Ρόδου που ήδη παίρνει νερό από το Φράγμα Γαδουρά, υδροδοτείται από το πιο σύγχρονο υδραγωγείο στην Ευρώπη.
Οσον αφορά τα απορρίμματα, ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες η δημοπράτηση της α’ φάσης του ΣΔΙΤ, που έχει προκηρύξει ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, για το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων Νήσου Ρόδου, στον οποίον έχουν λάβει μέρος οι 5 μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας πάνω σε αυτό το αντικείμενο. Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη β φάση του έργου.

Το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων
της Νήσου Ρόδου περιλαμβάνει:

1. Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (Ο.Ε.Δ.Α.) της Βόρειας Ρόδου η οποία αποτελείται από τα εξής τμήματα:
• Επέκταση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) Βόρειας Ρόδου
• Μονάδα Επεξεργασίας σύμμεικτων υπολειμματικών Απορριμμάτων και Ιλύος
• Μονάδα Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Οργανικών.
2. Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων:
• Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) στη Δυτική Ρόδο.
• Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) στη Νότια Ρόδο με πρόβλεψη για μελλοντική εξυπηρέτηση ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποδομήσιμων.
3. Εκσυγχρονισμό και λειτουργία του Κ.Δ.Α.Υ. Ρόδου
4. Μονάδα επεξεργασίας / κομποστοποίησης της Ιλύος που προέρχεται από την Ε.Ε.Λ. της πόλης της Ρόδου.

Τον Φεβρουάριο αναμένεται η έγκριση ένταξης του μεγαλύτερου προγράμματος έργου ανακύκλωσης που έχει υποβληθεί στην ιστορία του τόπου και σύντομα ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου υποβάλλει ειδική πρόταση για χρηματοδότηση για τα βιοαπόβλητα.
Ως προς την ηλεκτροκίνηση, την εμπειρία που έχει η περιοχή μας δεν την έχει καμία άλλη στη χώρα και αυτό λόγω του project της Αστυπάλαιας. Αλλά και ο Δήμος Ρόδου, βασικός εταίρος στη υλοποίηση του Rhodes CO-LAB, έχει ήδη παραλάβει τρία ηλεκτροκίνητα λεωφορεία.
Από τα παραπάνω έργα είναι φανερό ότι γίνει ήδη πολλή δουλειά τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ρόδος δεν βρέθηκε τυχαία στη θέση του εταίρου της TUI, ούτε φυσικά από …συμπάθεια ή δημόσιες σχέσεις. Η Ρόδος έχει αποδείξει ότι μπορεί να δουλέψει με σοβαρότητα, μπορεί να συνεργαστεί.
Είναι σαφές ότι τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε γίνει , αν η Ρόδος δεν είχε ηγεσία με σαφές σχέδιο που να αφορά τις κρίσιμες υποδομές του νησιού, την βούληση και την δυνατότητα να το προχωρήσει και να το υλοποιήσει.
Είναι επίσης σαφές ότι τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε γίνει , αν δεν υπήρχε , για πρώτη φορά στην ιστορία της Ρόδου η καλή συνεργασία των τοπικών φορέων.
Για τα επόμενα πέντε χρόνια κατ’ ελάχιστον το λογότυπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε όλο τον κόσμο θα συνοδεύεται από το λογότυπο του Ομίλου της TUI. Και το αντίστροφο. Για τα επόμενα πέντε χρόνια τουλάχιστον, οι φορείς του παγκόσμιου τουρισμού και φορείς που σχεδιάζουν υποδομές και ανάπτυξη θα έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη Ρόδο, παρακολουθώντας την εξέλιξη του project, αντλώντας καλές πρακτικές, προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα Όλοι μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει αυτό για τον τουρισμό της Ρόδου, του Νοτίου Αιγαίου, της Ελλάδας. Σημαίνει υπεραξία στο τουριστικό προϊόν μας, σημαίνει βήματα σταθερά προς μια αειφορία όχι μόνο περιβαλλοντική, αλλά οικονομική και κοινωνική. Όλα αυτά, προϋποθέτουν την ύπαρξη ηγεσίας. Ευτυχώς για τον τόπο, τα τελευταία επτά χρόνια, και μετά από δεκαετίες αδράνειας, ηγεσία υπάρχει.

 



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ