ΔΙΑΦΟΡΑ

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Σωτήρια λύση για την καθημερινότητα των ατόμων με νοητική υστέρηση

Σωτήρια λύση για την καθημερινότητα των ατόμων με νοητική υστέρηση δόθηκε με το έργο της στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης ΑμεΑ στην Κάλυμνο.
Πρόκειται για ένα έργο που αφορά στην κατασκευή και στον εξοπλισμό της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ατόμων που χαρακτηρίζονται από νοητική υστέρηση (ΑΜΕΑ) σε έναν χώρο που βρίσκεται μέσα σε ένα δημοτικό ακίνητο στην περιοχή του οικισμού Άργους.
Ο χώρος που διαμορφώθηκε έγινε σε αντικατάσταση του πρώην Κέντρου Αποκατάστασης ατόμων με αναπηρία. Το έργο κρίθηκε αναγκαίο αφού με την ολοκλήρωσή του, εξασφαλίστηκαν και βελτιώθηκαν οι συνθήκες διαβίωσης και κατ’ επέκταση η καθημερινότητα αρκετών ατόμων με νοητική υστέρηση.
Με την Στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης ΑμεΑ στην Κάλυμνο δόθηκε λύση και στα προβλήματα που δημιουργούνταν από την προηγούμενη κατάσταση τόσο σε σχέση με τον ψυχολογικό όσο και σε σχέση με τον οικονομικό φόρτο των συγγενών και οικείων των ΑμεΑ.
Ο χώρος διαμορφώθηκε πίσω από την προηγούμενη δομή (πρώην Κέντρου Αποκατάστασης ατόμων με αναπηρία) και παράλληλα με αυτό.
Στόχος ήταν εξ αρχής να λειτουργήσει σύμφωνα με τις απαιτήσεις των ειδικών προδιαγραφών για άτομα με ειδικές ανάγκες και βάσει της σχετικής νομοθεσίας.
Το κτίριο αποτελείται από δύο λειτουργικές ενότητες (κτίσμα 1 και κτίσμα 2) σε διάταξη «Γ». Το κτίσμα 1 περιλαμβάνει την υποδοχή, γραφείο, καθιστικό, τραπεζαρία και τα αντίστοιχα WC. Το δεύτερο κτίσμα περιλαμβάνει τους κοιτώνες προσωπικού, τους κοιτώνες των ενοίκων με τα αντίστοιχα λουτρά και διαδρόμους κίνησης. Εσωτερικά τα δύο κτίσματα ενώνονται λειτουργικά με διαδρόμους κυκλοφορίας.
Καθένα από τα δύο αυτά κτίσματα διαθέτει ξεχωριστό υπόγειο, όπου περιλαμβάνονται χώροι πλυντηρίων, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και λοιπών αποθηκευτικών χώρων. Όλα αυτά συμβάλλουν στην βελτίωση της καθημερινότητας που τόσο ανάγκη έχουν τα ΑμεΑ και κυρίως στην καλύτερη διαβίωσή τους.
Επίσης, περιλαμβάνονται η προμήθεια του οικιακού εξοπλισμού της Στέγης, καθώς και έργα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης της κτιριακής υποδομής.
Το έργο της στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης ΑμεΑ στην Κάλυμνο είχε προϋπολογισμό 963.245,96 ευρώ και συγχρηματοδοτεήθηκε κατά 50% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 50% από Εθνικούς Πόρους. Η συνδρομή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης ανήλθε στα 481.162,98 ευρώ.

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ