ΔΙΕΘΝΗ

Κοροναϊός: Ένα βήμα πριν από την πανδημία

 

Εκτός ελέγχου ο κοροναϊός που εξαπλώνεται εκτός ηπειρωτικής Κίνας. Οι επιστήμονες εκφράζουν ανοιχτά πλέον τους φόβους τους για πιθανή πανδημία. Αντίστροφη μέτρηση για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που ήταν εγκλωβισμένοι στο κρουαζιερόπλοιο “Diamond Princess”.

Ο κοροναϊός εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, με τους επιστήμονες από όλο τον κόσμο να παρατηρούν με ανησυχία ένα νέο φαινόμενο: Αυτό της δευτερογενούς μετάδοσης του κοροναϊού εντός της κοινότητας από άνθρωπο σε άνθρωπο, εκτός Κίνας. Προκειται για ασθενείς διαφόρων χωρών, που δεν είχαν ταξιδέψει στην Κίνα και δεν είχαν έρθει σε επαφή με άλλους μολυσμένους ασθενείς.

Το ξέσπασμα εστιών σε χώρες, όπως στην Ιταλία, το Ιράν και τη Νότια Κορέα, δημιουργεί στους λοιμωξιολόγους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την φρικτή υποψία, ότι μπορεί να βρίσκονται μπροστά σε νέα επιδημιολογικά δεδομένα σε σχέση με τους τρόπους μετάδοσης του ιού. Η πορεία της νόσου δεν φαίνεται να ανακόπτεται και έτσι πλέον δεν αποκλείεται ολόκληρος ο πλανήτης να βρεθεί σύντομα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πληροφορίες μας λένε, ότι στον ΠΟΥ συζητείται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρξει αλλαγή στα μέτρα πρόληψης της διασποράς του κοροναϊού, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κοροναϊός: Επιστρέφουν οι Έλληνες που ήταν εγκλωβισμένοι στο “Diamond Princess”

Tην ίδια στιγμή, στον δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα βρίσκονται ήδη οι δύο Έλληνες επιβάτες του Diamond Princess, σύμφωνα με το σχέδιο επαναπατρισμού τους που συντόνισαν οι ελληνικές αρχές και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας.

Οι δύο έλληνες υπήκοοι, που παρέμειναν εγκλωβισμένοι στην καραντίνα του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess από τις αρχές Φεβρουαρίου, αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα με πολεμικό αεροσκάφος. Μαζί τους και 35 Ιταλοί πολίτες, αλλά και άλλοι ευρωπαίοι ταξιδιώτες του κρουαζιερόπλοιου, οι οποίοι επιστρέφουν επίσης στις χώρες τους από το Τόκιο της Ιαπωνίας. Άγνωστος μέχρι στιγμής ο ακριβής αριθμός των επαναπατρισθέντων πολιτών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ